Česko podle Schillerové zrychlilo čerpání evropských dotací, některé resorty přesto čekají přesuny

Čerpání evropských dotací se v posledních měsících zrychlilo, problémy zůstávají s programem ministerstva průmyslu a obchodu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Novinářům to před úterním jednáním vlády, na kterém se budou ministři zabývat i tímto tématem, řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro, peníze, bankovky, ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: moerschy | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

V častěji poptávaných programech se už peněz nedostává, Česko proto požádalo Brusel o schválení některých přesunů. Ministerstvo životního prostředí požádalo o miliardu až dvě z programů původně spravovaných resortem průmyslu a obchodu.

Převis poptávek je podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) například v podpoře čistění vod. „Poslední výzvu jsme vypsali minulý rok v září,“ uvedl s tím, že projektů v této oblasti je mnoho. Upozornil, že proti prvnímu dotačnímu období musí jeho resort vystačit s omezenějším objemem peněz.

Úspory energie? Pomalé čerpání dotací, dlouhé schvalování projektů a cíle v nedohlednu, píšou kontroloři

Číst článek

Přesuny uvnitř kapitoly plánuje i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Novinářům řekla, že její resort s čerpáním problémy nemá. Chce ale převést část sumy určené na podporu zaměstnanosti do sociálních služeb.

Od začátku programového období 2014 až 2020 do poloviny letošního roku Evropská komise Česku proplatila 76,6 miliardy korun, tedy 13,2 procenta z celkově přidělených 580,7 miliardy korun. Do konce roku musí podle premiéra Andreje Babiše (ANO) Česko vyčerpat dalších 1,5 miliardy eur (cca 39 miliard korun).

Smluvně zajištěno mělo Česko v polovině roku 334,5 miliardy korun, tedy 57,6 procenta. Analytici tehdy upozornili, že čerpání je nedostatečné a Česku hrozí překotné dočerpávání dotací jako v roce 2015.

Ohrožené programy

Za nejohroženější programy označila na začátku prázdnin ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) Integrovaný regionální operační program, Praha - pól růstu, Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a Výzkum, vývoj a vzdělávání.

Ke konci roku Evropská komise vyhodnotí země a jejich programy podle toho, jak plní své závazky vůči strategii Evropa 2020. V případě neplnění může Česko přijít o šest procent z přidělené částky na celé programové období.

V programovém období 2007 až 2013 mohla Česká republika z evropských fondů čerpat zhruba 700 miliard korun. Asi čtyři procenta nebyla vyčerpána.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme