České zemědělství je za loňský rok ve ztrátě

Zemědělci loni hospodařili se ztrátou dvě až tři miliardy korun. S těmito čísly dnes přišel Zemědělský svaz České republiky, který používá při výpočtu hospodářských výsledků oboru jinou metodiku, než Eurostat a Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělství (ilustr. foto)

Zemědělství (ilustr. foto) | Foto: Agricultural Research Service

Za poklesem stojí hlavně meziroční propad tržeb ze zemědělských komodit v důsledku pádu jejich cen, vysvětluje předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský:

"Za 2009 činil propad v cenách v zemědělství 20,4 procent, přičemž ceny zemědělské produkce klesly pod úroveň let 1994 a 1993. To v praxi znamená, že pokles hospodářského výsledku je horší, než se obecně očekával," řekl Jílovský Radiožurnálu.

Podle pravidel Eurostatu se bude výsledek oboru pohybovat kolem nuly, odhadl Jirovský. Oba odhady předpokládají nejhorší výsledek odvětví od vstupu země do EU.

Lukáš Vincourek, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme