Českou ekonomiku táhne nahoru spotřeba domácností

Spotřeba domácností se stává hlavním tahounem ekonomického růstu České republiky. Dosvědčují to i dnešní aktuální data statistického úřadu. Podle nich stouply maloobchodní tržby v červenci meziročně o 6,2 procenta. Nejvíce rostl prodej automobilů, počítačové techniky a mobilních telefonů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon

Mobilní telefon | Foto: Fotobanka RGBStock

Hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek upozorňuje, že hlavní roli hraje rostoucí důvěra domácností v budoucnost.

„Vývoj maloobchodních tržeb naznačuje, že obrat ve vývoji chování domácností a jejich útrat v obchodech se definitivně obrací,“ říká Marek a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

O rostoucí spotřebě domácností jako o důležitém stabilizačním prvku vývoje ekonomiky mluvila Jitka Hanžlová

„Díky tomu se domácí poptávka stává klíčovou silou v růstu české ekonomiky. To, že domácnosti zůstávají optimistické, podporuje vývoj na trhu práce a do budoucna by to měly podpořit také rychleji rostoucí mzdy.“

Optimismus spotřebitelů zvyšuje stabilitu ekonomiky

Mění se tak vyváženost, čili podíl faktorů, které táhnou hospodářský růst v České republice. A to je důležitý stabilizační prvek. Česká ekonomika totiž vždy byla silně závislá na vývozu. Ten ovšem teď mírně vázne.

Proto je důležité, že se po dlouhém období oživila spotřeba domácností a jejich útraty teď více ovlivňují ekonomický růst.

Ekonomika se dostává z krize a lidé se nebojí nakupovat. Spotřebitelská důvěra je nejvyšší za několik posledních let. Důvody popsal analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

„Řekl bych, že tím nejvýznamnějším je extrémně nízká inflace, navdory intervenci centrální banky. Promítá se to do růstu reálných mezd. K tomu bych přiřadil další faktor, a to je zlepšující se situace na trhu práce.“

Vliv má i konec škrtání ve veřejných rozpočtech. I díky tomu se do ekonomiky dostává a hlavně bude dostávat více peněz.

Maloobchodní tržby v červenci meziročně stouply bez očištění o 6,2 procenta | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, Milan Kopp, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme