Finalisté soutěže Manažer roku představili své firmy v Hradci Králové

Nejlepší podnikatelé Královéhradeckého a Pardubického kraje přijeli do Hradce Králové. Finalisté soutěže Manažer roku tam představili své firmy. „Byl bych hrozně rád, kdyby politici, státní úředníci spravovali stát a státní majetek poctivě, strategicky, tak, jako my musíme spravovat firmy,“ řekl jeden z oceněných Rudolf Kasper.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hradec Králové, kde V.Hanka navštěvoval gymnázium

Hradec Králové, kde V.Hanka navštěvoval gymnázium | Foto: Lubomír Hubička

„Být manažerem firmy znamená stále zdolávat problémy. Rodiče se na začátku potýkali s nedostatkem provozního financování. To bylo třeba na začátku řešit – nákup prvních surovin, z kterých jsme potom zpracovali výrobky, musel být nějak financován,“ říká Tomáš Mertlík, současný ředitel společnosti Batist Medical, o začátcích jeho rodinné firmy v roce 1992.

Firma vyrábí zdravotnické prostředky v Červeném Kostelci na Náchodsku. Padesát procent výroby zůstává v České republice a její druhá polovina je exportována do patnácti různých zemí světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž redaktorky Českého rozhlasu Lucie Valáškové z Hradce Králové, kam se sjeli finalisté soutěže Manažer roku z Královéhradeckého a Pardubického kraje

„Naše výrobky, které jsou vyráběné v Červeném Kostelci, můžete najít v exotických destinacích jako Írán, Sáudská Arábie, Angola nebo Azorské ostrovy,“ vyjmenovává Mertlík.

Do takzvané síně slávy vstoupil Rudolf Černý, který pracoval čtyřicet let v Karose ve Vysokém Mýtě, nynějším Ivecu Česká republika. Největší problémy zažívala společnost při druhé vlně kupónové privatizace, ale zaměřila se na export a situace se obrátila k lepšímu.

„Budování nové firmy vyvrcholilo v roce 2000, kdy jsme dosáhli totální přestavby fabriky a dostali jsme se na úroveň, která byla přijatelná pro západ. Stali jsme se hlavním vývozcem školních autobusů v Evropě,“ vzpomíná Černý.

Dvě třetiny manažerů oslovených českých firem očekávají nárůst počtu fúzí a akvizic

Číst článek

Jedním z oceněných je i Rudolf Kasper, jednatel strojírenské společnosti Kasper Kovo z Trutnova. Firma, kterou založil před 21 lety, se specializuje na náročné plechové výrobky.

„Já jako podnikatel a naše firma nečekáme, že nám stát nebo kraj bude pomáhat s podnikáním. Byl bych hrozně rád, kdyby politici, státní úředníci spravovali stát a státní majetek poctivě, strategicky, tak, jako my musíme spravovat firmy,“ dodává Rudolf Kasper.

Kasperova firma zažívá poslední dva roky největší ekonomický růst ve své historii. Na začátku se Kasper potýkal hlavně s nedostatkem kvalifikovaných lidí, a proto založil soukromou svářečskou školu, kterou absolvovala většina zaměstnanců.

Lucie Valášková, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme