Italská vláda přitvrdila úsporná opatření, o balíčku bude hlasovat Senát

Italský Senát by dnes měl schválit vládní návrh úsporných opatření. Kabinet Silvia Berlusconiho chce ušetřit víc než 45 miliard eur, tedy přes 1 bilion korun. Za 2 roky by tak Itálie měla mít vyrovnaný státní rozpočet. Vláda musela pod tlakem trhů do úsporného balíčku na poslední chvíli doplnit další opatření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský premiér Silvio Berlusconi

Italský premiér Silvio Berlusconi | Zdroj: ČTK

Premiér Berlusconi vyhlásil plán úspor, ale trhy si rychle spočítaly, že čísla nesedí. Bylo jasné, že slibovaných víc než 45 miliard eur je jen na papíře. Výnosy z italských dluhopisů se tak opět nebezpečně přiblížily kritické hranici.

Vláda proto úsporný plán už počtvrté změnila: o 1 procento se zvýší daň z přidané hodnoty, ženy v soukromých firmách půjdou později do důchodu a daně se o 3 procenta zvednou těm nejbohatším Italům.

Kabinet spojil schvalování v Senátu s hlasováním o důvěře, takže úsporná opatření by měla hladce projít. Poslanecká sněmovna o nich má hlasovat do konce týdne.

Ondřej Houska, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme