Blíží se konec 'šmejdů'? Evropská komise navrhne, aby státy mohly zakázat jejich prodejní akce

Státy Evropské unie mají dostat možnost zakázat prodejní akce takzvaných šmejdů. Podle informací Radiožurnálu to ve čtvrtek navrhne Evropská komise. Zakázat klamavé přehlídkové akce podle ní evropské spotřebitelské právo dosud neumožňovalo.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dříve tzv. šmejdi pořádali výjezdní akce hlavně pro důchodce, kde jim nabízeli předražené zboží. Nyní zkouší jiné taktiky. (ilustrační foto)

Dříve tzv. šmejdi pořádali výjezdní akce hlavně pro důchodce, kde jim nabízeli předražené zboží. Nyní zkouší jiné taktiky. (ilustrační foto) | Zdroj: Český rozhlas

Návrh má umožnit členským zemím zakázat podomní prodej a komerční exkurze, pod které spadají i prodejní akce takzvaných šmejdů.

'Neotevřít a volat policii.' Každá šestá radnice v Česku reguluje podomní prodej

Číst článek

V Česku a dalších evropských zemích obce omezují podomní prodej vlastními vyhláškami. Podle komise při tom ale nemají oporu ve spotřebitelském právu. To by nová úprava měla změnit.

Bez regálovného?

Evropská komise také navrhne zlepšit postavení dodavatelů potravin vůči velkým řetězcům.

Dodavatelé by tak v budoucnu nemuseli platit za umístění zboží do regálů nebo za jeho uskladnění. Omezení nekalých praktik obchodních řetězců v unii dlouhodobě prosazuje i Česká republika.

Návrh směrnice také počítá s tím, že řetězce budou za zboží rychle podléhající zkáze platit do 30 dnů od dodání. Přestat má praxe rušení objednávek na poslední chvíli nebo jednostranných úprav obchodních podmínek.

Každá členská země bude muset stanovit instituci, které bude na dodržování dohlížet. Schválit návrh této směrnice musí ještě unijní země a evropští poslanci.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme