Kontrolou Gazpromu chrání EK své zájmy, říká analytik

Tři dny po razii evropských komisařů v evropských pobočkách Gazpromu se stále množí spekulace a otazníky. Cílem náhlé kontroly se stalo dvacet dceřinných firem a partnerů ruského plynárenského koncernu v deseti zemích. Seznam možných přečinů zahrnuje podle tisku v podstatě vše, čeho se energetická firma může dopustit – včetně vyděračských praktik.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

Evropská komise v úterý začala kontrolu v několika evropských plynárenských firmách. Neohlášené vyšetřování bylo zahájeno na základě podezření z porušování pravidel hospodářské soutěže. Cílem kontrolorů se stalo ovšem pouze dvacet dceřiných firem a partnerů ruského plynárenského koncernu Gazprom v deseti zemích EU.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eko_0936.mp3

Ruská společnost Gazprom dodává skrze své dceřiné firmy a partnery čtvrtinu současné evropské spotřeby plynu a má tendenci podíl zvyšovat. Podle analytika společnosti BH Securities Petra Hlinomaze si tímto krokem Evropská unie chrání své zájmy v rámci sjednocování plynové strategie a snaží se předejít případným problémům.

"Celý proces souvisí s tím, jak posbírat informace a argumenty, aby EU mohla prosazovat evropské právo a následně ho i kontrolovat. EU chce, aby EK mohla být přítomna podpisu smluv a mohla ovlivňovat budoucí energetickou politiku," vysvětlil Hlinomaz.

„Komise se také snaží udělat si názor a ověřit si jak diverzifikovat svoji energetickou politiku. Ať už z pohledu zdrojů, když teď vidíme jak se mění názory na proporce energetických zdrojů v Evropě, nebo na diverzifikaci pouze v sektoru plynu,“ uvedl Hlinomaz pro Rádio Česko.

Analytik BH Securities vyvozuje, že snahou Gazpromu je rozdělit evropský trh, aby lépe mohl určovat ceny, zatímco cílem EU je mít trh s plynem v Evropě jednotný.

„Ve smlouvách firmy mohou být klauzule, které jdou proti zájmům Evropy. Hovoří se o dodatcích o omezení pohybu plynu mezi státy, což je v rozporu s politikou EK,“ vysvětluje Hlinomaz.

Evropská unie se akcí podle Hlinomaze snaží pouze předejít problémům, které by mohly vzniknout v dalších letech. „Na podzim se chystá s firmou podepsat další dlouhodobé smlouvy několik velkých evropských společností. Před dokončením je severní plynovod Nord Stream a byla podepsána smlouva na jižní větev. Děje se toho tolik, že EU nechce zaspat,“ uzavírá analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Úterní široká kontrola Evropské komise ve firmách Gazpromu neměla vliv na cenu akcí firmy a nepřispěla ani k posílení kurzu konkurenčních společností.

Pavel Cyprich, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme