Ministerstvo zemědělství chce uzákonit definici české potraviny
Co přesně je potravina českého původu, by v budoucnu měl jasně říkat zákon. Plánuje to ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. Výrobci a obchodníci by pak podle něj dostávali pokuty, pokud by u svých produktů stanovená pravidla nesplnili.
"Chceme, aby tady byla jasná definice, že potravina českého původu musí být nějakým procentem tvořena surovinami z České republiky. A v případě, že je to potravina rostlinného původu, že byla vypěstována na území České republiky," řekl Jurečka.
Parametry, za jakých podmínek lze výrobek označovat za český, podle něj v současné době chybí. Proto nelze nikoho kontrolovat ani následně sankcionovat, upozornil ministr po jednání se zástupci obchodních řetězců.
Mají se české potraviny definovat zákonem? Debatovali o tom prezidentka SOCR Marta Nováková Miroslav Koberna z Potravinářské komory
Obchodníci přislíbili, že podpoří propagační kampaň s cílem zvýšit prodej domácích potravin, kterou ministerstvo spustí v půlce října a poběží do konce roku.
„Pan ministr Jurečka vytvoří pracovní skupinu, ve které budou mít obchodníci a jejich marketéři poměrně významné postavení, aby opravdu byly finanční prostředky, které budou do kampaní investovány, využity dobře a byly ku prospěch jak českým výrobcům, tak českým obchodníkům,“ uvedla ve vysílání Radiožurnálu prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.
Stát by však měl podle ní motivovat obchodníky k podpoře českých výrobků pozitivně, nikoli sankcemi. „Navíc se domnívám, že postihy v tomto směru by asi nebyly zcela korektní, protože se pohybujeme v evropském obchodním prostoru,“ dodala Nováková.
Opačný názor má ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory Miroslav Koberna. „Pozitivní motivace ano, ale ve spojení samozřejmě se sankcemi, protože se nám tu objevují české výrobky, které české nejsou,“ podotkl.