Na severu Čech končí rekordně krátká sklizeň jablek. Většinu sadů totiž spálily dubnové mrazy

V Čechách končí sklizeň jablek – letos zhruba o měsíc dřív než loni. Velkou část sadů totiž poničily dubnové mrazy, a sadaři tak nemají co sklízet.

Klášterec nad Ohří Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rekordně krátká byla i sklizeň jablek v Klášterci nad Ohří

Rekordně krátká byla i sklizeň jablek v Klášterci nad Ohří | Foto: Lucie Heyzlová | Zdroj: Český rozhlas

„Tohle je Jonagold Marnika – jak je vidět, tak na tom stromě v podstatě nic není. Tahle odrůda byla nejvíc ovlivněna mrazem. Goldeny nejsou skoro žádné, Idared zmrznul,“ ukazuje ovocnář Karel Heřman.

Podobnou sezonu nepamatuje. Běžně tady na podzim dozrávají stovky jablek, teď musí ovoce hledat.

O pár metrů výš je podle něj situace o něco lepší. „Když se podíváte na tu spodní část, tak je víceméně prázdná. Na stromech bude tedy reálně o třicet procent méně jablek,“ přibližuje Heřman.

Letošní úroda tak bude zhruba třetinová. „Místo plánovaných tří tisíc tun budeme mít tak tisíc tun. Navíc je velké procento jablek, která jsme sklidili, s mrazovým poškozením. To znamená, že musí do nestandardu,“ uzavírá posmutněle Karel Heřman.

Vlivem mrazu nemá většina jablek ze sadu v Klášterci nad Ohří jádra | Foto: Lucie Heyzlová | Zdroj: Český rozhlas

Lucie Heyzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme