Staré odrůdy ovocných stromů v Krkonoších jsou historicky pěstované druhy, které se vyznačují vysokou odolností vůči místním drsným klimatickým podmínkám.
Jablka měla praktický a symbolický význam v mnoha kulturách. Vzhledem k jejich výživovým vlastnostem a trvanlivosti se stala základem stravy pro mnoho starověkých kultur, včetně Řeků, Římanů a Keltů.
Letošní úroda tak bude zhruba třetinová. „Místo plánovaných tří tisíc tun budeme mít tak tisíc tun. Navíc je velké procento těch jablek, která jsme sklidili, s mrazovým poškozením.“
Sklizeň jablek v České republice letos kvůli silným jarním mrazům meziročně klesne o 76 procent na pouhých 23.886 tun. Vyplývá to z odhadu sklizně k 1. září.
Většina financí, zhruba 378 milionů korun, půjde z rozpočtu Evropské unie, zbytek ze státního rozpočtu a zdrojů ministerstva zemědělství. Zvýhodněni budou pojištění sadaři.
„Titulky, které se objevily o mizerné sklizni, nejsou pravdivé. V situaci, kdy jsme v České republice oseli menší plochy, bude logicky v objemu menší sklizeň“, říká ministr zemědělství Marek Výborný.
„Není tady prakticky nic. Někde mluvíme o pěti procentech úrody, když je to deset, je to úspěch. Z těch deseti je ještě polovina plodů poškozených,“ ukazuje ve svém sadu na Prachaticku Pavel Holub.
Pivovarník Dylan McDonnell kvůli rekonstrukci staroegyptského piva shromáždil vzácné fíky a kmen kvasinek. Pivo je zpočátku kyselé, nakonec však dosahuje bohaté a osvěžující kvality.
„Zasáhly nás velmi silné extrémní mrazy, takže ovoce je v Česku ve značné míře hodně zničené. Samozřejmě se to týká i jahod. U nás je škoda přibližně 50 až 70 procent,“ říká farmář Milan Hanč.
Španělsko se bude muset zbavit až 400 000 tun citronů. Někteří farmáři viní dovážení plodin ze zahraničí, jiní považují za hlavní příčinu nadměrný růst úrody citrusů.
Prioritou podle ministra zemědělství Marka Výborného budou ovocnáři, u kterých se ministr chce navíc zaměřit na ty pěstitele, kde škody přesahují 50 procent.
Chránit stromy před mrazíky se chystají například v Zemědělském družstvu Dolany na Náchodsku, kde použijí speciální postřik vody smíchané s glycerolem, který se používá například při výrobě mýdel.
„Připravujeme se na avizovanou vlnu ochlazení. Budeme aplikovat přípravek na přírodní bázi, která zvedne přirozenou odolnost rostliny a dodá jí aktivní látky,“ uvádí vedoucí libinských sadů.
Protože je letošní vegetace ovocných stromů až o měsíc urychlená, mrazy mohou ohrozit všechny ovocné druhy včetně hlavního druhu jabloní, uvedl předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík.
V České republice začalo podle zástupců Ovocnářské unie významnější snižování sadů v roce 2014 po zavedení embarga Ruska na dovoz ovoce a zeleniny z Evropské unie.
„Letos, kdo v prosinci přijde, tak vypálí. Dřív to bylo tak, že kdo se v září nenahlásil, tak v prosinci už místo nebylo,“ říká Václav Caletka, majitel pálenice.
Počasí, které nám připadalo dobré, nebylo pro jablka to správné. Úrodu ovlivnilo i vyčerpání některých odrůd po loňské sklizni. A k tomu se přidal i celkový úbytek plodících jabloní.
Menší úroda jablek u českých sadařů, podobně jako nadúroda, nemá na ceny v českých obchodech zásadní vliv. Česko je v produkci čerstvého ovoce soběstačné jen z 30 až 40 procent.
Nemohu vás navádět na nepečené dorty a přitom nezmínit jejich výhody. Těmi jsou na prvním místě rychlá příprava bez předehřívání trouby a vůbec jejího používání.
„Při mnohonásobně vyšších nákladech se to nepodařilo dát do realizačních cen. Pěstitelé na to musí reagovat, protože ztráta je veliká,“ říká o problémech ovocnářů Martin Ludvík.
Likvidujeme jeden a půl hektaru sadu, který tady mohl ještě čtyři pět let dávat ovoce. Bohužel se to na starších plochách přestává vyplácet, říká předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.
Bezpochyby znáte dost způsobů, jak méně jíst. Základní otázkou je: „Budeme dostatečně dlouho a poctivě dodržovat známé zásady a jsou ještě jiné možnosti?“
Jindřišskou věž v Praze chce koupit zatím 16 zájemců, píšou Hospodářské noviny. A léčebné konopí řízení auta podle deníku Právo nebrání. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.