Stromy ve zkumavkách jsou malé, ale geneticky naprosto totožné s těmi, které rostou běžně v sadech. V laboratořích žijí ve věčném jaru a čekají na chvíli, kdy se z baňky přestěhují zpátky do země.
Před 22 lety vznikla Slavnost plodů jako podpora místních ovocnářů. „Je fajn vidět, že se tady sejdou staří, mladí i děti. Máme to rádi,“ říká Šárka Drtinová.
„Máme to seřazený podle odrůd – jablíčka, hrušky, švestky, třešně, sloupový jabloně. U každého bude popiska, takže si to zákazník může přečíst a vybere si,“ říká zahradnice Chadimová.
„Jsem tady přes dvacet let. Za tu dobu se práce změnila. Lidé informujeme, jak by mohli ve volné přírodě pomoct zvířatům,“ říká vedoucí záchranné stanice ve Vrchlabí Ondřejka Bachtíkové.
„Čím víc zdražuje spotřební daň z alkoholu, tím víc je černých nelegálních pálenic a tím víc prospívá šedá ekonomika,“ uvádí vedoucí pálenice v Jalub Jindřich Zapletal.
„Máme tady třetí ročník učebního oboru zahradník,“ popisuje mistr odborného výcviku Jan Špaček. Pro děti je to bohatá zkušenost, ale navíc tady určitě ovocnářům hodně pomohou.
„Budeme se snažit sklidit především kvalitní jablka na uskladnění. Uvidíme, co bude dál,“ říká vedoucí ovocnářství Zemědělského družstva Dolany na Náchodsku Kristýna Michálková.
V Česku začala sklizeň podzimních odrůd jablek. Většina pěstitelů si úrodu pochvaluje. Jablka jsou velká a je jich dostatek. Někteří z nich je proto budou prodávat levněji.
Z váhy putují jablka do drtičky. „Potom, co se jablka nadrtí, je připravíme do formy, do plátna, a putují do lisu, kde na ně tlačíme silou až přibližně deset tun, máme tím poměrně slušnou výtěžnost.“
Samosběr a prodej ze dvora mají společné, že se nakupuje přímo u farmáře a měly by to být jeho vlastní produkty. V případě, že farmář prodává i úrodu odjinud, měl by to zákazník vědět.
„Nikde není prokázáno, že jsou geneticky modifikované organismy nebo plodiny škodlivé,“ říká v dalším díle Ověřovny předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík.
První letošní jarní mrazová vlna přišla v noci na neděli. Mrazy zasáhly hlavně západní a jižní Čechy, v některých lokalitách bylo až minus šest stupňů. Mrazy budou hrozit až do poloviny května.
Chránění stromů před mrazem je poměrně nákladná záležitost. Jedna osmihodinová mrazivá noc stojí zhruba 60 tisíc korun na jeden hektar chráněné plochy.
Nadcházející víkend se má výrazně ochladit. „Začíná velmi složité a nervózní období pro všechny ovocnáře, které bude trvat zhruba šest až sedm týdnů,“ říká předseda Ovocnářské unie ČR.
Arktický vzduch, který dorazí zřejmě během soboty od severu, bude na tuto část roku velmi chladný. Při vyjasnění budou během noci teploty klesat i výrazněji pod nulu.
Úroda ovoce v Česku byla nejnižší za posledních 100 let. V porovnání s průměrem předchozích pěti let klesla o 65 %. Jediným ovocem s meziročním zvýšením sklizně byly meruňky a broskve.
Podle serveru EastFruit prodejci zeleniny a ovoce už začali v očekávání dalšího růstu cen brzdit dodávky zboží. Ceny zeleniny a ovoce podle úředních statistik poskočily v Rusku o desítky procent.
Staré odrůdy ovocných stromů v Krkonoších jsou historicky pěstované druhy, které se vyznačují vysokou odolností vůči místním drsným klimatickým podmínkám.
Jablka měla praktický a symbolický význam v mnoha kulturách. Vzhledem k jejich výživovým vlastnostem a trvanlivosti se stala základem stravy pro mnoho starověkých kultur, včetně Řeků, Římanů a Keltů.
Letošní úroda tak bude zhruba třetinová. „Místo plánovaných tří tisíc tun budeme mít tak tisíc tun. Navíc je velké procento těch jablek, která jsme sklidili, s mrazovým poškozením.“
Sklizeň jablek v České republice letos kvůli silným jarním mrazům meziročně klesne o 76 procent na pouhých 23.886 tun. Vyplývá to z odhadu sklizně k 1. září.
Většina financí, zhruba 378 milionů korun, půjde z rozpočtu Evropské unie, zbytek ze státního rozpočtu a zdrojů ministerstva zemědělství. Zvýhodněni budou pojištění sadaři.
„Titulky, které se objevily o mizerné sklizni, nejsou pravdivé. V situaci, kdy jsme v České republice oseli menší plochy, bude logicky v objemu menší sklizeň“, říká ministr zemědělství Marek Výborný.
„Není tady prakticky nic. Někde mluvíme o pěti procentech úrody, když je to deset, je to úspěch. Z těch deseti je ještě polovina plodů poškozených,“ ukazuje ve svém sadu na Prachaticku Pavel Holub.
Pivovarník Dylan McDonnell kvůli rekonstrukci staroegyptského piva shromáždil vzácné fíky a kmen kvasinek. Pivo je zpočátku kyselé, nakonec však dosahuje bohaté a osvěžující kvality.
„Zasáhly nás velmi silné extrémní mrazy, takže ovoce je v Česku ve značné míře hodně zničené. Samozřejmě se to týká i jahod. U nás je škoda přibližně 50 až 70 procent,“ říká farmář Milan Hanč.