Nová pražská turistická karta začne platit v dubnu 2019. Fungovat bude i jako mobilní aplikace

Na kolik nová karta vyjde a jak se bude jmenovat, zatím není jasné. Bude ji vlastnit městská společnost Prague City Tourism (PCT), která má na starosti turistický ruch. V Praze nyní fungují turistické karty, které vlastní pouze soukromé firmy.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Malá Strana, Praha

Malá Strana, Praha | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iRozhlas

„Karta tomu říkáme, aby to bylo snáz představitelné, ale bude se jednat o aplikaci dostupnou pro všechny IT formáty. Samozřejmě ale bude také verze fyzické karty, která může sloužit jako suvenýr,“ řekl radní Jan Wolf.

Značení k zákazu kol v Praze stálo přes 250 tisíc. Další peníze půjdou na jeho odstranění

Číst článek

Aplikaci budou moci turisté využívat jako jízdenku MHD nebo s ní budou moci navštěvovat památky a kulturní akce. Rovněž je třeba upozorní na aktuální nabídky posledních vstupenek na akce nebo jejich slevy.

„Budou v ní zaneseny všechny organizace spadající pod hlavní město, to znamená galerie, muzea a další instituce,“ řekl Wolf. Spolupracovat chce město i se soukromými firmami. „Zájem mezi nimi je,“ řekl radní.

Správcem karty bude městská firma Operátor ICT (OICT), která ji vyvine a bude jí poskytovat podporu. Vlastníkem bude PCT, která bude zajišťovat obchodní stránku projektu a bude do systému dodávat aktuální informace například o výstavách či koncertech. Příjmy z karty připadnou PCT, která zaplatí OICT za správu systému.

V Praze je v současné době několik turistických karet, které ale patří soukromým firmám. Nyní se turistických karet ročně podle Wolfa prodá zhruba 50 tisíc. Od nové karty si město slibuje nárůst prodeje. „V horizontu pěti až deseti let bychom chtěli, aby se jich prodalo 250 tisíc. Naší ambicí je, aby kartu měl každý turista,“ řekl.

Orloj se chystá na návrat do Prahy. Jeho opravu dokončili manželé Skálovi

Číst článek

Do Prahy loni zavítal rekordní počet turistů. Podle údajů Českého statistického úřadu se jich v metropoli ubytovalo 7,68 milionu, což bylo meziročně o sedm procent více. Letos za první pololetí do Prahy přijelo 3,6 milionu turistů, což je o 3,7 procenta více než před rokem.

Turistickou kartu nabízí řada významných evropských měst jako Berlín, Londýn, Amsterodam, Barcelona či Vídeň. Karta funguje už řadu let také v Olomouckém kraji a chystá ji i Středočeský kraj.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme