Obchod s akciemi Českých radiokomunikací zastaven

Na pražské burze se přestalo obchovat s akciemi Českých radiokomunikací. Vyvrcholila tak velká nervozita posledních dnů, kterou vyvolala očekávaná mimořádná valná hromada. Na ní má být 8. dubna sníženo základní jmění ze 3 miliard korun na 30 miliónů. Pokud se to opravdu stane, za stokorunovou akcii dostanou akcionáři jednu s korunovým nominálem a navíc jednu akcii dceřiné společnosti České radiokomunikace Limited na Kajmanských ostrovech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telekomunikační družice

telekomunikační družice | Foto: Alcatel

Investoři prodávali v minulých dnech akcie ve velkém kvůli strachu, že ve firmě nezůstane atraktivní majetek. Podle zástupce generálního tajemníka burzy Vladimíra Ezra není jasné, co s Radiokomunikacemi bude. "Nebyly dostatečně známy záměry nebo informace vedoucí k těm zásadním rozhodnutím, trh byl nervózní, a proto jsme se rozhodli pozdržet obchodování do té doby, než tyto informace budou zveřejněny."

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimír Ezra o zveřejnění informací

Celou záležitostí už se začala zabývat komise pro cenné papíry. Ta má totiž obavy, že chystané majetkové operace nejsou v pořádku. Jak nám řekl předseda prezidia František Jakub, komise už zahájila správní řízení kvůli porušení zákona o cenných papírech. "Uložila Českým radiokomunikacím neprodleně uveřejnit všechny skutečnosti, které mohou zásadním způsobem vyvolat změnu kurzu akcií a které souvisejí s body programu mimořádné valné hromady svolané právě na 8. dubna tohoto roku."

Jak Radiožurnálu dále řekl šéf Komise pro cenné papíry František Jakub, experti už zkoumají, kdo je menšinový vlastník, který valnou hromadu vyvolal - tedy společnost Netla Management. "Velmi klíčové bude i vyjádření hlavního akcionáře, firmy Bivideon, jak je s tím plánem, který je na programu valné hromady, srozuměn."

Také sami makléři se pokoušejí zjistit víc o pozadí chystaných operací. České radiokomunikace patří totiž k nejlepším titulům na burze - jde o strategickou společnost, která kromě jiného zajišťuje šíření rozhlasového a televizního signálu. Podle Petra Zajíce ze společnosti Conseque Finance je Netla Management spojena s lidmi z okolí bývalého Motoinvestu.

Na trhu podle jeho slov kolují desítky spekulací. Plánované převody majetku do daňového ráje na Kajmanské ostrovy můžou mít podle něj různé motivace. "Samozřejmě, pokud by nějaké ty kroky ohledně dalšího prodeje potom byly přes tu společnost na Kajmanských ostrovch, tak další z výhod, kromě těch daňových, je i ta, že to nepodléhá potom českým regulatorním orgánům," uvedl Petr Zajíc.

České radiokomunikace ovládá momentálně konsorcium Deutsche Telecom - TDC Bivideon. České radiokomunikace jsou přitom důležitá společnost - kromě jiného zajišťují celoplošné, regionální i lokální šíření a distribuci televizního a rozhlasového signálu.

Markéta Kaclová, Pavla Kvapilová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme