Rusko chce postavit další plynovod do Číny. Povede přes Mongolsko, kam začne Rusko dodávat i ropu

Rusko jedná o výstavbě dalšího plynovodu do Číny, který povede přes mongolské území. Na ekonomickém fóru ve Vladivostoku to ve středu oznámil ruský prezident Vladimir Putin. Moskva se zároveň dohodla s vládou v mongolské metropoli Ulánbátaru, že ruská společnost Rosněfť bude do Mongolska dodávat ropné produkty.

Vladivostok Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynovod Nord Stream 1 ve vesnici Lumbin v Německu

Jde o projekt plynovodu nazvaného Síla Sibiře 2, který by propojil systémy přepravy plynu východního a západního Ruska (ilustrační foto) | Foto: Hannibal Hanschke | Zdroj: Reuters

„Před hodinou mně šéf Rosněfti oznámil, že na základě jeho pracovní cesty do Mongolska bylo dosaženo dohody o rozšíření spolupráce i v této oblasti. Pokud vím, dohodli jsme se na všech otázkách týkajících se dodávek ropy a ropných produktů,“ řekl ruský prezident.

Putin ve Vladivostoku řekl, že Rusko nemá žádný problém s prodejem svých energetických surovin. Poptávka je vysoká po celém světě a například vývoz energií z Ruska do Číny je na vzestupu.

Ruský Gazprom zrychlí výstavbu plynovodů do Číny, pomohly k tomu letošní rekordní zisky

Číst článek

Sankce, které západní státy na Rusko uvalily za jeho invazi na Ukrajinu, podle Putina nefungují.

„Nyní jednáme o možné realizaci velkého infrastrukturního projektu, který by zahrnoval dodávky ruského plynu do Číny přes Mongolsko,“ cituje Putina agentura TASS.

Jde o projekt plynovodu nazvaného Síla Sibiře 2, který by propojil systémy přepravy plynu východního a západního Ruska. Tímto plynovodem by se také mohlo do Číny přes Mongolsko dodávat až 50 miliard metrů krychlových plynu.

V provozu už je plynovod Síla Sibiře, jehož provozovatelem je ruská plynárenská společnost Gazprom, nad kterou má kontrolu Kreml. Potrubí dodává plyn do Číny od konce roku 2019 a vede z východní Sibiře.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme