Pokles důvěry v domácí ekonomiku 'není překvapením'

Důvěra v domácí ekonomiku na počátku roku oslabila. Vyplývá to z lednového výzkumu, jehož výsledky zveřejnil Český statistický úřad. Podle něj důvěra podniků klesla o dvě desetiny procentního bodu. V případě spotřebitelů je to v porovnání s prosincem o půl procenta méně. I tak je index celkové meziroční důvěry o 11,6 bodu vyšší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad

Český statistický úřad | Foto: Tomáš Adamec

Podle ekonomů aktuální data ČSÚ potvrdily některé předpovědi, podle kterých mělo po novoročním veselí přijít vystřízlivění. Že se nejedná o velké překvapení, potvrdil na Rádiu Česko také ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

„Pro první měsíce letošního roku se očekávalo určité snížení indikátorů důvěry v ekonomiku jako celek. Nutno ale dodat, že vývoj zejména ke konci loňského roku byl hodně dobrý. A vzhledem k nejistotám, které nás letos čekají, si myslím, že se dalo očekávat určité vystřízlivění. Ale ta čísla bych rozhodně nehodnotil nijak špatně,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvěra v domácí ekonomiku na počátku roku podle ČSÚ oslabila. Mluvíme s ekonomem KB Janem Vejmělkem.

Upozornil, že data dokazují, že česká ekonomika je na tom rozhodně lépe než před rokem, a to ve všech složkách. „Lépe ekonomickou situaci vnímají spotřebitelé, domácnosti a především podnikatelský sektor, zejména průmyslový,“ přiblížil.

Meziměsíční zpomalení proti prosinci souvisí podle něj právě s nejistotami, které ČR letos čekají. „Už od ledna se zejména domácností dotkne fiskální konsolidace, což vytváří určitou opatrnost spotřebitelů ve výdajích. Také podniková sféra vstupuje do letošního roku s většími nejistotami,“ uvedl.

Dodal, že fiskální konsolidace se dotýká nejen české ekonomiky, ale většiny ekonomik eurozóny. „A to vyvolává určité obavy, jestli síla zahraniční poptávky, která nám v loňském roce pomáhala, nebude letos trošičku slabší,“ domnívá se ekonom.

Důvěra podnikatelů

Podle ČSÚ se důvěra podnikatelů meziměsíčně snížila o 0,2 bodu. Ve srovnání s lednem 2010 je ale o 14,2 bodu vyšší. A jak uvedl Vejmělek, její růst by bezesporu pomohl české ekonomice. Klíčové ale podle něj bude, jakým způsobem se bude vyvíjet zahraniční poptávka.

„Českou ekonomiku celý loňský rok táhly čisté exporty, exportní aktivita. A myslím, že to zůstane klíčovým zdrojem růstu i v letošním roce,“ řekl.

Podle něj jde o to, aby se ukázalo, že zahraniční poptávka zůstane silná i v letošním roce. „Aby to přimělo firmy investovat. Aby zdrojem růstu nebyly jen exporty, ale i zvýšená investiční aktivita,“ přiblížil.

Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme