Den skořicových šneků. Švédsko slaví svátek sladkého pečiva již 25 let

Švédové jsou proslulí svou každodenní pauzou na kávu, která se nazývá Fika. K pauze obvykle patří i něco sladkého. 4. října je ve Švédsku speciální datum, slaví se Kanellbullens dag, tedy den skořicových šneků.

Stockholm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skořicový šnek

Po celém Švédsku lze 4. října nalézt oblíbené skořicové pečivo | Foto: Anne-Marie Caruso/NorthJersey.com / USA TODAY NETWORK | Zdroj: Reuters

Ve Švédsku je 4. října den skořicových šneků, nabízejí je po celé zemi téměř všechny cukrárny i pekárny. Pečou se nejen šneky, ale i třeba skořicové housky. Podstatné je, že pečivo musí být posypané perlovým cukrem.

Gastroglosa Dagmar Heřtové: Nastala doba fíků

Číst článek

Na sladkost lze narazit také v médiích, mnohé noviny lidem radí, kam na pečivo zajít.

Se svátkem přišla před čtvrt stoletím Kaeth Gardestedtová, tehdy jako projektová manažerka úřadu pro domácí pečení - organizace producentů produktů na pečení jako například mouky, cukru či droždí. Cílem svátku bylo podpořit, aby lidé doma pekli.

V dnešní době je ale tento svátek nejvýnosnějším dnem pro pekárny a cukrárny po celé zemi.

Švédsko má mnoho dalších svátků asociovaných s jídlem. Patří mezi ně den svatomartinské husy, račí slavnosti, svátek vaflí nebo den kardamonové housky s mandlovou pastou a šlehačkou.

Zásadním rysem švédské kultury je také celoroční tradice tzv. Fika - každodenní pauza na kávu, kdy se jí sladké pečivo. Tato tradice se dodržuje jak v pracovním prostředí tak na univerzitách.

Jakub Lucký, ano Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme