Společnost KIT digital stáhne své akcie z pražské burzy, centrálu přesune do NY

Pražská burza přijde o jeden ze svých titulů. Společnost KIT digital, která se poskytuje služby v oblasti internetového videa, se totiž rozhodla, že svoji firemní centrálu přesune z Prahy do New Yorku a současně stáhne své akcie z pražské burzy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burzovní palác Praha, hlavní vchod

Burzovní palác Praha, hlavní vchod | Foto: Eva Odstrčilová

Oba kroky už schválila správní rada společnosti, která na pražský akciový trh vstoupila v lednu 2010.

Podle vedení firmy bude pro KIT digital přestěhování výhodné, protože New York leží na křižovatce globálního mediální průmyslu a sídlí tam jeho investoři a finanční komunita.

Podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka tento krok potvrzuje, že pro firmy, které svůj byznys založily na vysoké přidané hodnotě, je důležitější sídlit tam, kde teče nejvíc peněz, než tam, kde je levná pracovní síla.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odchodu KIT Digital z Prahy mluvil ve Světě o jedné analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík

„Za levnou pracovní silou se přesouvají spíše nějaké výrobní firmy, ale KIT má byznys založený na know-how, a to rozhodně zatím v těchto asijských zemích není. Pro KIT je důležité být také tam, kde jsou zákazníci, což je jednoznačně Amerika,“ upozornil Menčík ve Světě o jedné.

Firma nechá v Praze centrum technologie a podpory vývoje produktů, do New Yorku přesune centra pro marketing, komunikaci, finance a administrativu. Opuštění pražské burzy je podle jeho názoru strategické rozhodnutí společnosti.

Potenciální investoři jsou v Americe

„Jednak tam přesunou celou centrálu, jednak v Praze je velmi nízká likvidita, navíc musí ještě platit za listing nebo-li za tu možnost být v Praze. Takže i co se týče finančních úspor, je to pro ně výhodnější, ale hlavně potenciální investoři a současní akcionáři, ti nejhlavnější, jsou všichni v Americe,“ vysvětlil analytik.

Majitelé českých akcií společnosti podle něj nemusejí mít o svou investici obavy. S největší pravděpodobností budou české akcie převedeny do amerických.

„Toto ještě není finální rozhodnutí, alle rozhodně ochranné pásmo teď bude sloužit pouze kvůli nějakému vyjednávání, jak to tedy dopadne na české burze a jak ten faktický odchod proběhne. Ale rozhodně tam není obava o to, že by investoři tady přišli o nějaké peníze,“ ujistil Menčík.

Ani pražský trh odchod KIT digital podle jeho slov výrazně neovlivní. „KIT digital je jedna z nejmenších firem, která se obchoduje v Praze, a samozřejmě mírně to sníží objemy, ale rozhodně to nebude nijak viditelné,“ konstatoval Tomáš Menčík.

Vladimír Kroc, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme