Další případné rozhodnutí k mýtnému bude za čtyři měsíce. Splníme zákonné lhůty, řekl Rafaj

Pokud ministerstvo dopravy podá rozklad proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže o zrušení tendru na výběr mýtného, jak avizuje, stanovisko v druhém stupni potrvá tři, čtyři měsíce. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce to v neděli řekl předseda úřadu Petr Rafaj.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj (dříve ČSSD).

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj (dříve ČSSD). | Foto: Fotobanka Profimedia | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Je to podle správního řádu. Splníme lhůty, které jsou nám dány zákonem,“ řekl Rafaj. Podle něj se po podání rozkladu rozběhne třicetidenní předkládací lhůta, kdy lidé, kteří pracovali na prvním stupni, musí dát dohromady celý spis a předat ho pracovníkům úřadu, kteří budou mít na starost druhý stupeň rozhodování.

Antimonopolní úřad zrušil výběr vítěze tendru na mýto, ministr Ťok se odvolá

Číst článek

„Musejí se vypořádat se spoustou námitek, musí se sejít rozkladová komise, která celou věc posoudí, vypracuje návrhy na rozhodnutí, pak se napíše rozhodnutí a pak se podepíše,“ popsal Rafaj.

Antimonopolní úřad zrušil tendr na provozovatele elektronického mýta po roce 2019 tento týden. Ministerstvo dopravy za vítěze vybralo konsorcium firem CzechToll ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera a slovenský SkyToll. Současným provozovatelem mýtného systému v Česku je společnost Kapsch.

Antimonopolní úřad tvrdí, že zadavatel porušil zákon o zadávání veřejných zakázek. Rozhodnutí zatím není pravomocné, ministr dopravy v demisi Dan Ťok (za ANO) oznámil, že se proti němu bude bránit. Nový mýtný systém má fungovat od ledna 2020 a podle Ťoka je jeho spuštění v ohrožení.

20:08

Ťok: Po zprávě antimonopolního úřadu jsem stále přesvědčený, že mýtný tendr je v pořádku

Číst článek

Rafaj odmítl průtahy ze strany svého úřadu, zadavatel podle něj mohl rozhodnutí respektovat, pak by měl dostatek času vypsat soutěž, řekl.

Úřad zrušil tendr ze dvou důvodů. Vedle neurčitosti některých podmínek zakázky se úřadu nelíbilo, že ministerstvo rozesílalo dokumentaci na přepisovatelných flash discích. Rafaj v neděli zmínil, že úřad flash disky nezavrhuje. „Musí to být uděláno tak, aby to předání bylo transparentní a aby bylo jasné a aby o něm nikdo nemohl diskutovat, že někdo byl diskriminován,“ řekl.

O část flash disků s dokumentací k mýtné zakázce se nyní ministerstvo s úřadem soudí. Úřad je ministerstvu dopravy odmítl vrátit, a proto se ministerstvo obrátilo na soud. Rafaj v neděli zopakoval, že úřad je vrátí, až bude ukončeno celé správní řízení. „Toto je běžný postup,“ dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme