V Číně přibývá dolarových milionářů. Jejich počet se za dva roky zdvojnásobil

Nejbohatším lidem se v Číně evidentně daří, jejich počet se za poslední dva roky totiž zdvojnásobil. Potvrdil to prestižní žebříček nejbohatších obyvatel Číny, který vychází už více než deset let. Na jeho vrchol se letos dostal čínský stavební magnát, s majetkem přes 11 miliard amerických dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stodolarové bankovky

Stodolarové bankovky | Foto: Comstock Images

Jak v Ranním Radiožurnálu přiblížila asijská zpravodajka ČRo Kateřina Procházková, podle studie čínské firmy Hurun - Chužun, která žebříček nejbohatších lidí připravuje, je už v Číně 271 obyvatel, kteří disponují majetkem nad milion dolarů. Před dvěma lety to bylo 130 a loni 189.

Do toho, aby se Čína stala jedničkou na světě s počtem dolarových milionářů a přeskočila Spojené státy, ve kterých žije 400 milionářů, ji tedy moc nezbývá. Obzvláště porostou-li v Číně příjmy boháčů takovým tempem jako dosud.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čínských milionářích jsme si povídali v Ranním Radiožurnálu s asijskou zpravodajkou ČRo Kateřinou Procházkovou.

Podle švýcarského ekonoma Julia Baera k tomu pravděpodobně dojde. Spočítal totiž, že vysoké investice v Asii se mají bohatým do roku 2015 až ztrojnásobit.

Nejbohatším mužem Číny se letos stal stavební magnát Liang Wen - ken, který se bezprostředně poté v některých médiích objevil na fotografiích s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, když loni v Německu podepisoval důležitý stavební projekt. Tento 55letý čínský podnikatel si za dobu svého podnikání vydělal 11 miliard amerických dolarů.

Na jeho místě ale už může být příští rok majitel konglomerátu na výrobu nápojů WaHAHA nebo nebohatší žena čínského famaceutického průmyslu nebo výrobce tamních automobilů, v jehož firmě má mimochodem podíl i americký magnát Warren Buffett. Peníze se ale vydělávají v Číně i v IT nebo v realitách.

Kateřina Procházková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme