Ceny Thálie za činohru míří do pražského Divadla Na zábradlí. Získali je Kateřina Císařová a Miloslav König

Obě letošní Ceny Thálie za činoherní výkony míří do pražského Divadla Na zábradlí. Získali je Kateřina Císařová a Miloslav König. Císařová ztvárnila Káťu ve Vzkříšení, König si zahrál francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve Veřejných nepřátelích. Oba v sobotu při vyhlášení výsledků poděkovali svému domovskému divadlu. Cenu pro mladého umělce do 33 let v oboru činohry získala členka Národního divadla moravskoslezského Kamila Janovičová.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 22:40 5. 10. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V kategorii Činohra ocenění za ženský herecký výkon převzala Kateřina Císařová z Divadla Na zábradlí

V kategorii Činohra ocenění za ženský herecký výkon převzala Kateřina Císařová z Divadla Na zábradlí | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

„Chci poděkovat Divadlu Na zábradlí, které je jedno z nejlepších míst na světě, pro mě. Chci poděkovat Mílovi Königovi, mému velkému hereckému idolu,“ uvedla viditelně dojatá Císařová, když ještě netušila, že jen několik minut po ní si přijde pro cenu právě i König.

„Jsem už tady počtvrté, tak už by se hodilo, abych si to vzal,“ řekl König se smíchem. Zmínil, že Divadlo Na zábradlí je skutečně mimořádné místo. Poděkoval také svému kolegovi z Veřejných nepřátel Václavu Vašákovi.

31:00

Cirk La Putyka slaví 15 let na scéně. ‚Je to náš dvojbob. Jsme pilot a brzdař,‘ říkají bratři principálové

Číst článek

Císařová hraje ve Vzkříšení sociálně vyloučenou, za vraždu souzenou prostitutku Káťu. Herečka podle porotců obdařila tuto postavu odzbrojující samozřejmostí, s jakou nelehké výzvy přijímá. „Pod tlakem okolností jako by se rozpadlo její tělo, následované zmučenou osobností. Stačí ji nepatrný pohyb, záškub svalu i dikce a v mžiku oddělí tragédii od odhodlání překonat ji,“ uvedla porota.

Königův výkon označili porotci za „originální a perfektní“. Intelektuálně i emocionálně složitou postavu francouzského spisovatele, esejisty a provokatéra Houellebecqa podle nich herec vytvořil s lehkostí a v mimořádném kontaktu s publikem.

V činohře měla z žen šanci na trofej ještě Petra Janečková z Východočeského divadla Pardubice za roli Alice v inscenaci Pořád jsem to já a také Marie Štípková za ztvárnění Tessy Enslerové ve hře Švandova divadla Na první pohled.

Z jejich kolegů pak mohl uspět ještě Stanislav Majer za roli Paula Baumera z inscenace Divadla X10 Na západní frontě klid nebo Jan Kolařík, který Divadle Husa na provázku hraje Deža v inscenaci Nie sme doma.

2:42

Mladí tanečníci se zdokonalují na baletních kurzech Jiřího Bubeníčka v Českém Krumlově

Číst článek

Muzikál a opera

Muzikálovou kategorii Cen Thálie letos ovládl muzikál Chicago, který nastudovalo Národní divadlo moravskoslezské. Porota ocenila mimořádné jevištní výkony Markéty Schimmerové Procházkové, která hraje vražedkyni Velmu Kellyovou, a Lukáše Vlčka za roli právníka Billyho Flynna.

V operní kategorii Cen Thálie letos bodovali slovenští pěvci. Z žen uspěla sopranistka Soňa Godarská, která v plzeňském divadle J. K. Tyla ztvárnila titulní roli Manon v opeře Julese Masseneta. Z mužů porotce nejvíce zaujal Peter Berger, který v Národním divadle Brno nastudoval ústřední roli Dalibora v opeře Bedřicha Smetany.

Balet a alternativní divadlo

Za balet letos obdržela Cenu Thálie Klára Jelínková ze souboru Dekkadancers, která ztvárnila Blanche DuBoisovou v inscenaci Tramvaj do stanice Touha. Mezi muži v této kategorii zvítězil Patrik Holeček, a to za ztvárnění Franze v inscenaci Národního divadla Coppélia.

26:45

Dirigent: Dvořák a Smetana bodují v zahraničí vždy. Rok hudby teď představil i méně známé autory

Číst článek

Cena Thálie za alternativní divadlo letos putuje Martině Hajdyle Lacové za tanečně-performerský výkon v projektu Bodies in Progress taneční platformy ME-SA. V kategorii loutkoherectví uspěli Marek Bečka, Radek Beran a Vít Brukner za kolektivní výkon v inscenaci Postradatelní od pražského souboru Buchty a loutky.

Další ocenění

Od loňského roku se také předává speciální Cena Thálie pro zahraničního umělce. Letos ji převzal slovenský herec Milan Kňažko.

Každoročně se i letos předávaly také ceny za celoživotní mistrovství. Herecká asociace už dopředu uvedla, že jedním z oceněných bude herec a dabér Viktor Preiss. Převzal si cenu osobně a tleskal vestoje celý sál Národního divadla a šlo vidět, že si to Viktor Preiss velmi užívá a že je dojatý. Poděkoval všem těm, kteří mu na jeho umělecké cestě pomohli, hlavně své ženě Janě a divadlu popřál nesmrtelnost.

Kromě Viktora Preisse převzali ceny za celoživotní mistrovství také zpěvačka Helena Vondráčková, a to v oboru muzikál a opereta. V kategorii opera to byla pěvkyně Naďa Šormová a za celoživotní jevištní práci ocenila herecká asociace také tanečníka a choreografa Josefa Kotěšovského.

Tereza Cedidlová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme