Neplánované facky i velký úspěch Apple TV+. Oscary ocenily snímek o rodině neslyšících

Za dopředu nepříliš dobře odhadnutelný souboj streamovacích platforem se dalo označit předávání 94. výročních Cen Akademie, které se v neděli večer místního času vrátilo po dvouleté koronavirové pauze do losangeleského Dolby Theatre, tradičního místa konání slavnostního ceremoniálu. Vítězně z něj vyšla služba Apple TV+ a snímek V rytmu srdce, který vypráví o dívce dospívající v rodině neslyšících. Průběh večera jsme sledovali v online reportáži.

Sledovali jsme online Dolby Theatre (Aktualizováno: 6:59 28. 3. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V rytmu srdce (v originálu CODA, podle zkratky „child of deaf adults“, neboli dítě neslyšících rodičů) je americkým remakem francouzské tragikomedie La Famille Bélier. Vypráví o 17leté Ruby (Emilia Jones), která se jako jediná slyšící členka rodiny snaží jít svou vlastní cestou v životě – a přiblížit přitom svým rodičům a bratrovi kouzlo hudby.

Snímek režisérky a scenáristky Sian Heder si odnesl celkem tři ceny, vedle té pro nejlepší film uplynulého roku ještě za nejlepší adaptovaný scénář a mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Troy Kotsur se tak stal teprve druhým neslyšícím držitelem Oscara za herectví. Tou první byla v roce 1987 jeho filmová manželka Marlee Matlin.

S nejvíce nominacemi vstupovala do oscarového klání Síla psa novozélandské filmařky Jane Campion. Psychologické drama ve westernových kulisách ale nakonec proměnilo jedinou nominaci, a to právě pro svou režisérku.

Satira na konec světa, boj o koření i Romeo a Julie v New Yorku. 10 filmů, které bojují o Oscara

Číst článek

Šest Oscarů posbíralo sci-fi Duna v režii Denise Villeneuva, a to zejména v technických kategoriích, jako je zvuk, hudba nebo vizuální efekty, jejichž předávání se vysílalo v sestřižené podobě ze záznamu.

Pořadatelé letošního ročníku předávání cen americké Akademie filmové umění a věd (AMPAS) už dopředu oznámili, že ještě před začátkem živého vysílání vyhlásí vítěze v osmi zvolených kategoriích. Chtěli tak délku přenosu stlačit na tři hodiny, aby tak zvýšili atraktivitu přenosu, jehož sledovanost poslední roky strmě klesá. Zatímco před deseti lety měl ceremoniál skoro 40 milionů diváků, loni to bylo jen něco kolem čtvrtiny.

Zkrátit přenos se nakonec stejně nepodařilo – třeba i kvůli situacím, které nikdo nemohl dopředu předvídat. Herec Will Smith se například v reakci na nevhodný komentář ke své manželce Jadě během předávání ceny pro nejlepší dokument zvedl a šel dát na pódium pohlavek Chrisi Rockovi.

Když pak později přebíral Oscara za nejlepší herecký výkon, omluvil se za své chování Akademii i ostatním nominovaným. „Richard Williams byl urputným ochráncem své rodiny,“ uvedl s odkazem na roli otce tenistek Venus a Sereny Williamsových, kterého si zahrál ve snímku Král Richard: Zrození šampionek.

Slavnostním večerem provázela trojice hereček Amy Schumer, Wanda Sykes a Regina Hall. „Jsme tu tři ženy, protože to bylo levnější než zaplatit jednoho muže,“ žertovaly na úvod ceremoniálu.

Kompletní přehled vítězů najdete v boxu pod online reportáží.

94. VÝROČNÍ CENY AKADEMIE

Nejlepší film
V rytmu srdce

Nejlepší režie
Jane Campion (Síla psa)

Nejlepší ženský herecký výkon 
Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye)

Nejlepší mužský herecký výkon
Will Smith (Král Richard: Zrození šampiónek)

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli
Ariana DeBose (West Side Story)

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli
Troy Kotsur (V rytmu srdce)

Nejlepší původní scénář 
Kenneth Branagh (Belfast)

Nejlepší adaptovaný scénář
Sian Heder (V rytmu srdce)

Nejlepší kamera
Greig Fraser (Duna)

Nejlepší střih
Joe Walker (Duna)

Nejlepší hudba
Hans Zimmer (Duna)

Nejlepší píseň
No Time to Die (Není čas zemřít)

Nejlepší celovečerní animovaný film
Encanto

Nejlepší mezinárodní film
Drive My Car (Japonsko)

Nejlepší celovečerní dokumentární film
Summer of Soul (... aneb Když se revoluce nesměla vysílat)

Nejlepší krátký hraný film
Dlouhé loučení

Nejlepší krátký animovaný film
Stěrač předního skla

Nejlepší krátký dokument
The Queen of Basketball

Nejlepší zvuk
Mac Ruth, Mark Mangini, Theo Green, Doug Hemphill a Ron Bartlett (Duna)

Nejlepší masky
Linda Dowds, Stephanie Ingram a Justin Raleigh (The Eyes of Tammy Faye)

Nejlepší návrh kostýmů
Jenny Beavan (Cruella)

Nejlepší výprava a dekorace
Patrice Vermette, Zsuzsanna Sipos (Duna)

Nejlepší vizuální efekty
Paul Lambert, Tristan Myles, Brian Connor a Gerd Nefzer (Duna)

 

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme