Ve věku 75 let zemřela americká herečka Shelley Duvallová. Proslavila se v Kubrickově filmu Osvícení

Zemřela americká herečka a producentka Shelley Duvallová, bylo jí 75 let. Texaská rodačka s velkýma očima natočila sedm filmů s režisérem Robertem Altmanem, který ji v 70. letech přivedl k filmu. Na filmovém festivalu v Cannes Duvallová získala cenu za nejlepší herecký výkon za roli ve filmu Tři ženy. O jejím úmrtí informoval ve čtvrtek server The Hollywood Reporter.

Houston Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na snímku z 23. května 1977 je herečka Shelley Duvallová v Cannes ve Francii. Duvallová si zahrála ve filmech Roberta Altmana a také ve filmu Stanleyho Kubricka „Osvícení“, zemřela. Bylo jí 75 let

Na snímku z 23. května 1977 je herečka Shelley Duvallová v Cannes ve Francii. Duvallová si zahrála ve filmech Roberta Altmana a také ve filmu Stanleyho Kubricka „Osvícení“, zemřela. Bylo jí 75 let | Foto: Jean Jacques Levy | Zdroj: ČTK / AP

„Má drahá, sladká, úžasná životní partnerka a přítelkyně nás opustila. V poslední době příliš trpěla, teď je volná,“ uvedl Dan Gilroy, který byl partnerem Duvallové od roku 1989. Herečka zemřela ve spánku na komplikace spojené s diabetem. Žila ve svém domě ve městě Blanco ve státě Texas.

Ztřeštěné, krvavé, politické i intimní. Festival v Cannes ocenil filmy v čele s americkou Anorou

Číst článek

Duvallová debutovala v Altmanově komedii Brewster McCloud jako dospívající průvodkyně. V roce 1971 si zahrála nevěstu na objednávku ve filmu McCabe a paní Millerová. Další spolupráce s Altmanem zahrnovala filmy Zloději jako my, Nashville, Buffalo Bill a indiáni a Tři ženy z roku 1977. Její roli fantazírující lázeňské ošetřovatelky v posledním jmenovaném snímku mnozí považují za její nejlepší výkon, píše The Guardian.

Do povědomí publika se však nejvýrazněji zapsala rolí manželky Jacka Nicholsona, spisovatele se sekerou, v hororu Osvícení (1980). Film se natáčel 13 měsíců a jedna scéna, v níž Nicholsonova postava mučí Duvallovou baseballovou pálkou, se podle lidí z branže natáčela 127krát.

Než Duvallová v polovině 90. let utekla z Hollywoodu do rodného Texasu, dařilo se jí nejen jako všestranné a jedinečné herečce, ale byla i vedoucí vlastní produkční společnosti Think Entertainment. Tvořila inovativní dětské pořady pro kabelovou televizi, za něž byla dvakrát nominována na cenu Emmy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme