Rozhlasoví symfonici završí projekt opery Tristan a Isolda. Posluchači ji uslyší i v přímém přenosu Vltavy

V pondělí 7. října dovrší Symfonický orchestr Českého rozhlasu ve Dvořákově síni pražského Rudolfina několikasezonní projekt opery Richarda Wagnera Tristan a Isolda. V čele se šéfdirigentem Petrem Popelkou přinesla každá z dosavadních sezon jedno dějství díla. To poslední budou mít posluchači také šanci si poslechnout prostřednictvím přímého přenosu na Českém rozhlase Vltava.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní představitelé opery Tristan a Isolda

Hlavní představitelé opery Tristan a Isolda Elisabeth Teige a Michael Weinus | Zdroj: Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Jako „nebezpečně fascinující, hrůzně a sladce nekonečnou“ charakterizoval operu po uvedení v roce 1865 filozof Friedrich Nietzsche. Tristan a Isolda dosahuje velké výrazové intenzity. Je z období, kdy vznikla například Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany nebo Verdiho Traviata. Wagnerova opera však byla pro dobu zcela odlišná a přelomová.

Pod taktovkou dirigenta Petra Popelky se v hlavních rolích představí Michael Weinus v roli Tristana a Elisabeth Teige v roli Isoldy. Krom přímého přenosu na Českém rozhlase Vltava 7. října budou mít posluchači možnost si dílo poslechnout také zpětně 9. října od 20.00.

edr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme