SOUTĚŽ: Jedno obyčejný léto. Vyhrajte oceňovaný komiksový román o dospívání

Kamarádky Rose a Windy se opět po roce shledávají během letních prázdnin, které jejich rodiny pravidelně tráví u kanadské pláže Awago. Bezstarostné dny jim naruší střet se světem dospělých, který se zdá být plný hádek, sobeckosti a příliš složitých problémů. O řadou cen ověnčený komiksový román Jedno obyčejný léto si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Knižní soutěž Awago Beach (Ontario) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z komiksového románu Jedno obyčejný léto

Z komiksového románu Jedno obyčejný léto | Zdroj: Nakladatelství Paseka

Tohle léto vypadá jako každé jiné. Rose a Windy dovádějí ve vodě, ládují se gumovými pendreky a předstírají, že jim nenahánějí hrůzu nepřístupné filmy jako Texaský masakr motorovou pilou, které si půjčují v místní sámošce. Prostě dětství, jak má být.

Jenže pak se Rosiini rodiče začnou z nějakého důvodu hádat a dívky se díky vlastní zvědavosti připletou do milostných dramat party puberťáků. V melancholickém, do fialova zbarveném komiksovém příběhu náhle zjistí, že jejich bezčasí mezi dětstvím a dospělostí brzy skončí.

Z komiksového románu Jedno obyčejný léto | Zdroj: Nakladatelství Paseka

Autorkami knihy jsou sestřenice Jillian a Mariko Tamakiovy, ilustrátorka a scenáristka, které společně debutovaly v roce 2008 komiksem Skim, odehrávajícím se v roce 1993 v dívčí katolické škole.

Jejich Jedno obyčejný léto, které vyšlo v angličtině v roce 2014, se dostalo na výběr nejlepších knih roku podle New York Times Book Review, School Library Journal, Boston Globe, Time nebo Publisher’s Weekly a také na výběr nejlepších komiksů desetiletí podle The Guardian, Comics Beat nebo AV Club.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Román byl oceněn mimo jiné komiksovou cenou Willa Eisnera. Jako první komiks v historii získal také čestné uznání v rámci vyhlášení prestižní Caldecottovy medaile za dětskou literaturu.

Otevřenost, s jakou příběh zachycuje mluvu dospívajících a otázky kolem sexu a sexuality, zároveň vedly k tomu, že Jedno obyčejný léto patří k nejzakazovanějším titulům v amerických knihovnách.

„Vydáváme jej s věkovým doporučením od 13 let a věříme, že může být emotivním a inspirativním čtením pro dospívající i dospělé,“ píše ke knize nakladatelství Paseka.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 komiksů Jedno obyčejný léto, napište nám až do tohoto pátku 18. září do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Třikrát se uznání v rámci Caldecottovy medaile dostalo také světoznámému výtvarníkovi a spisovateli českého původu. O kom je řeč?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme