SOUTĚŽ: Od kořínku až po květ. Vyhrajte novou kuchařku Vaříme beze zbytku

Vyhrajte kuchařku Vaříme beze zbytku v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz | Foto: iROZHLAS.cz | Zdroj: Český rozhlas

Recepty od kořínku až po květ. Tak zní podtitul nové kuchařky Kateřiny Bičíkové. Kulinářka v ní ukazuje, jak ze zbylých příloh, přezrálého ovoce a okrájených kousků zeleniny připravit celou řadu chutných jídel. O Vaříme beze zbytku si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Kuchyně Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krémová polévka s mrkvovou natí, řepný burger, kopřivový špenát, šeříkový sirup nebo plněné kedlubnové listy – a k tomu saláty, dezerty i likéry. Kateřina Bičíková ve své nové kuchařce nabízí na osmdesát receptů ze zbytků – i beze zbytku.

Její jídla totiž využívají kompletně celou surovinu: od kořínku až po květ. Využijete v nich třeba i nať kořenové zeleniny, slupky jablek nebo brambor nebo okoralé zbylé knedlíky, které byste jinak vyhodili.

„Když nakoupíte suroviny na řekněme pět receptů, vždycky vám něco zbude – tu pár kousků z kilového balení mrkve, onde načatá kysaná smetana. Tudíž se z vás časem spíše než odborník na recepty nově stane přeborník na vaření ze zbytků,“ míní Bičíková.

S kuchařkou se naučíte vařit beze zbytku | Foto: iROZHLAS.cz | Zdroj: Český rozhlas

„A pokud máte alespoň trochu ekologické smýšlení, něco jako vyhazování jídla vlastně ani neznáte. Proto mě pokaždé udiví informace o tom, kolik potravin se v českých domácnostech vyhodí.“

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Kuchařka Vaříme bez zbytku vás zkrátka naučí, jak zpracovat surovinové outsidery jednoduše a lahodně – ať už se tím zrovna myslí kůra citrusů, nebo zdánlivě nejedlé části plodin, které si do našich domovů vždycky najdou cestu z našich výletů.

„Ačkoli miluji pohádku o Lakomé Barce, která byla taková držgrešle, že šila záclony ze šlupek od buřtů, v knize najdete pouze recepty bezmasé,“ upozorňuje Bičíková. Jak ovšem dodává, bezezbytková podoba kuchařky je stravitelná i pro „fajnovější jazýčky“, kterým se při pohledu na kopřivami zarostlou louku zatím sliny nesbíhají.

Kuchařku Vaříme beze zbytku: Recepty od kořínku až po květ vydalo nakladatelství Grada. Doplňují ji fotografie Evy Malúšové.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Vaříme beze zbytku, napište nám až do tohoto pátku 28. října do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenuje knižní debut Kateřiny Bičíkové, který vydalo nakladatelství CPress?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme