Základem „deviled eggs“ je vejce natvrdo a náplň z rozmačkaných žloutků, která se míchá s ingrediencemi jako je majonéza, hořčice a ocet, což už samo o sobě vytváří krémovou a chutnou směs.
Pokud jste nikdy nezkoušeli tzimmes – aškenázský židovský guláš obvykle připravovaný z mrkve a sušeným ovocem – je čas představit vám tuto snadnou přílohu.
Při dnešním „bláznivém“ počasí se snadno může stát, že se nám jaro i část podzimu spojí v prodloužené léto. Já mám na stanovení příchodu podzimu vlastní pomůcku, v obchodech se totiž objeví fíky.
„Úplně nejstarší tištěná kuchařka v našem fondu je platinová De honesta voluptate z roku 1503. Je to renesanční kuchařka psaná v latině a obsahuje víc než 250 receptů,“ popisuje kurátorka Kubíčková.
Historie špízu je dlouhá a zajímavá, sahající tisíce let zpět do lidské historie. Maso napíchnuté na jehlu a opečené nad ohněm je jednou z nejstarších forem vaření, kterou lidstvo zná.
U nás víme své. Borůvky v lesích sbíraly už naše babičky a celé generace před nimi, a s chutí a láskou je sbíráme i my. Je to paráda naplnit hrnek a pak ho přesypat do košíku.
Pivovarník Dylan McDonnell kvůli rekonstrukci staroegyptského piva shromáždil vzácné fíky a kmen kvasinek. Pivo je zpočátku kyselé, nakonec však dosahuje bohaté a osvěžující kvality.
Květák je nízkokalorická zelenina bohatá na vitamíny a minerály. Myslím, že obalovaný květák není vrcholem jeho přípravy v kuchyni. Je to všestranná zelenina a já ji připravuji na mnoho způsobů.
Smažené artyčoky (Carciofi alla Giudia) jsou skvělým příkladem toho, jak židovské komunity dokázaly využít i to, co bylo považováno za odpad. Tento pokrm se stal symbolem židovské kuchyně v Itálii.
U nás se rodinným stříbrem nazývala třeba Becherovka, ale ta už patří polské skupině. To se Belgičanům stát nemůže. Na svoje rodinné stříbro, jakým vafle určitě jsou, si sáhnout nedají.
„Když je video, kde někdo krupicovou kaši zamíchá, tak je tam třeba tři sta nebo čtyři sta komentářů a lidi se hádají opravdu do krve,“ popisuje influencer Jaroslav Vajgl, tvůrce Těhotného kuchaře.
Divoká rýže je základní ingrediencí indiánské kuchyně. Používá se jako příloha, ale také jako lůžko pro rybu, drůbež nebo maso. Přidává se do polévek, ale nejlépe vyzní v salátech.
Lišky mají v kuchyni mnohostranné využití a náramně si rozumí se smetanou a máslem. Obsahují vitamín C, jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu D a navíc jsou bohaté na draslík.
Aplikaci uvedl novozélandský řetězec supermarketů. Umělá inteligence lidem navrhuje různé recepty. Ukázalo se ale, že už takto vytvořila i několik nevábných a dokonce zdraví ohrožujících pokrmů
Zrovna u ovocných knedlíků z těsta kynutého, tvarohového, odpalovaného i bramborového si troufnu tvrdit, že jsou v dnešní podobě původem z českých zemí, tedy z Čech a Moravy.
„Je to dávný židovský pokrm, který vznikl tady u nás, v Lublinu. A rychle získal na oblibě. Nejen díky tomu, že dobře chutná, ale že je taky levný,” popisuje pekařka Marta.
Kuřecí salát je tradiční britskou pochoutkou, poprvé byl připraven v roce 1953 při příležitosti korunovace královny Alžběty II. a dopracoval to až tak daleko, že se běžně nabízí v restauracích.
Starší protokoly mají jednotky poskytovatelů. Pokud budou mít lékaři s vydáváním e-receptů problém, Státní zdravotní ústav doporučuje, aby svůj software zkontrolovali a případně aktualizovali.
Nizozemskou gastronomii označuje Dagmar Heřtová jako pestrou, kreativní a sezónní. Ze svého výletu do Amsterdamu přivezla recept na smažený sýr kaassoufflé.
Na hlavní „hvězdu“ korunovačního banketu se čekalo až do oznámení britské královské rodiny – oficiálním pokrmem bude lehký korunovační quiche se sýrovou a špenátově-bylinkovou náplní.
Vítejte v Maastrichtu U starého pštrosa, kde jsem si užila báječného prostředí, jídla i pití. Restaurace je situovaná na náměstí Vrijthof a dům, ve kterém se nachází, tady stojí už od středověku.
Bretaňská kulinářská specialita, které místní říkají Gateau Breton, je jednoduchá, trvanlivá i variabilní.
K přípravě slavného koláče vám budou v základu stačit pouhé čtyři ingredience.