V Teplicích jde k zápisu přes 500 dětí. Některé školy přijmou skoro každého

Zatímco do některých škol v Teplicích se hlásí k zápisu více než dvojnásobek dětí, než mohou přijmout, jiné mají kapacit dostatek. Například škola v Koperníkově ulici chce otevřít tři první třídy, pokud bude zájem, může i čtvrtou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodiče a děti čekající na zápis na ZŠ Koperníkova v Teplicích

Rodiče a děti čekající na zápis na ZŠ Koperníkova v Teplicích | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Základní škola Koperníkova má kapacitu tisíc žáků, chodí jich tam ale jen necelé čtyři stovky. Do prvních tříd proto přijme všechny děti, které splní podmínky zápisu.

Učitelka Alena Štemberová chtěla u zápisu od předškoláka Marka vědět i to, jestli pozná barvy, tvary, zvířata a vyzkoušela ho třeba i z výslovnosti různých slov. Marek ale v září do školy nejspíš ještě nepůjde.

„Není vyzrálý po všech stránkách na školu, takže bude lepší, když ještě rok počká ve školce,“ vysvětluje učitelka. Chlapec se především neuměl odpoutat od maminky. Dále nepoznával geometrické tvary, barvy a počítat uměl jen do tří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Při zápisech do prvních tříd v Teplicích natáčela reportérka Gabriela Hauptvogelová

„Navíc je to chlapeček rozený v létě, takže mu určitě prospěje, když rok počká,“ dodává učitelka.

Maminka Kamila možná s doporučením odkladu školy tak trochu počítala.

„On je prostě stydlivý. Já vím, že on se ani prostě s cizími lidmi nebude bavit,“ komentuje doporučení nechat syna ještě rok ve školce.

V celých Teplicích by mělo k zápisu přijít asi 550 dětí.

„Počet byl stejný i loni. Pokud má škola kapacitu, může přijímat i děti z jiných měst, ale přednostně přijímá děti ze svého obvodu,“ uvádí vedoucí odboru školství magistrátu Helena Zámostná.

Opačný problém než škola v Koperníkově ulici má například ta na Metelkově náměstí. K zápisu se tam hlásí 170 dětí, přijmout jich škola může jen 84.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme