Vítr do Česka znovu zanese písek ze Sahary. Auta pokryje žlutý povlak

Spolu s deštěm se bude o víkendu na Českou republiku snášet i písek ze Sahary. Meteorologický ústav upozorňuje, že jemná zrnka písku přinese silný vítr od jihozápadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poušť na západu Libye, součást Sahary

Poušť na západu Libye, součást Sahary | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5, Luca Galuzzi

Písek se ve větru zvíří a spolu s prachovými částicemi je vynesen zhruba do střední troposféry, což je asi 5 kilometrů vysoko.

Výškovým prouděním se potom dostává přes Středozemní moře až nad evropský kontinent.

V Česku se projeví jako žlutý povlak na autech, protože dešťové kapky v přeháňkách v příštích dnech by se mohly pískem zbarvit.

Saharský písek není nebezpečný. „Neměl by působit ani dýchací potíže, takže žádný vážný vliv na zdraví lidí by mít neměl, a neměl by mít vliv ani na letecký provoz. Kdyby to byl třeba prach sopečný, to už by bylo něco jiného,“ říká meteoroložka Milena Ferebauerová.

Vítr zanáší saharský písek do Česka jen zřídka. Letos už je to ale podruhé během dvou měsíců. Naposledy se tak stalo 18. února.

Sahara na satelitním snímku | Foto: NASA

Jakub Šídlo, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme