Na Ukrajině opět zavedli brannou povinnost. Odvody začnou už v květnu

Nezvladatelné nepokoje na východě Ukrajiny vyústily ve znovuzavedení branné povinnosti. Povinný vstup do armády zrušil bývalý prezident Janukovyč koncem loňského roku, teď ale oblasti na východě země stále výrazněji ovládají proruští separatisté a Kyjev si s nimi prozatím neví rady.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská domobrana v Doněcku je složena z dobrovolníků

Ukrajinská domobrana v Doněcku je složena z dobrovolníků | Foto: Efrem Lukatsky | Zdroj: ČTK

Ukrajinský parlament odhlasoval obnovení branné povinnosti už v dubnu, teď ho svým podpisem stvrdil úřadující prezident Oleksandr Turčynov. Ukrajina má ve svých ozbrojených silách na 130 tisíc lidí a rezervisté by jejich počet mohli zvýšit až na milion.

Podle komentátora Českého rozhlasu Libora Dvořáka však nebude mít znovuzavedení branné povinnosti na Ukrajině valného účinku. Připomíná, že veškeré prozatímní snahy ústřední kyjevské vlády uklidnit situaci na východě území silou nikam nevedly.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obnovení branné povinnosti na Ukrajině mluvil komentátor ČRo Libor Dvořák

„Mnohem znepokojivější je, že by na východě Ukrajiny měly zasahovat prapory Pravého sektoru. Pokud tam opravdu potáhnou, tak budou prvkem velmi cizorodým. Když se východní Ukrajinci nechtějí smířit s vládou v Kyjevě, tak o to méně se budou smiřovat s někým ze západu Ukrajiny,“ říká.

Odvody začnou už v květnu, pokračovat mají i v dalších měsících. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil znovuzavedení branné povinnosti na Ukrajině za velmi znepokojivý signál.

Jitka Malá, ČRo, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme