Sobotkova vláda má za sebou sto dní. Výměny ministrů zatím nechystá

Po sto dnech vládnutí mají zatím všichni ministři svá místa jistá. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD zatím žádné výměny nechystá. Přesto někteří ministři už stihli sklidit za svá rozhodnutí kritiku. ANO kritizuje ministra zdravotnictví z ČSSD Svatopluka Němečka, ČSSD naopak ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou nominovanou hnutím ANO.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda Bohuslava Sobotky na společné fotografii

Vláda Bohuslava Sobotky na společné fotografii | Zdroj: ČTK

Andrej Babiš z hnutí ANO už litoval, že jeho strana nezískala resort zdravotnictví. Naopak sociální demokraté kritizují ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou z hnutí ANO.

Šéfka justice připouští, že rozsah ministerské agendy ji zaskočil. „Byla jsem velice překvapena šíří a rozmanitostí úkolů, které na mě čekaly. Myslela jsem, že dominantní bude legislativní oblast,“ přiznává Válková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kteří ministři si za prvních 100 dní vládnutí vysloužili kritiku zjišťovali redaktoři Tomáš Bystrý a Vladimír Křivka

Kritice čelila Válková kvůli vyjádření, kterým zlehčila protektorátní poměry v zemi, a také za sporné odvolání ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala. Důvody jeho dovolání chtěl znát premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD a Dohnala se zastali i ředitelé věznic, přesto ale skončil.

Obratem Dohnal ale vzkázal, že rozhodnutí ministryně napadne. „Zcela jistě se budu zákonnými prostředky bránit. Já se snažím dodržovat zákon a očekával bych, že právě ministryně spravedlnosti bude zákon dodržovat také,“ nechal se slyšet Dohnal.

Proti Válkové se postavili dokonce i někteří koaliční poslanci. Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Hartmana se ale postupu Válkové věnovala spíš média než politici.

Babiš: Měl jsem usilovat o resort zdravotnictví

Negativní emoce vyvolal ve vládě také šéf zdravotnictví, Svatopluk Němeček z ČSSD. Podle lídra hnutí ANO Andreje Babiše nezaručí transparentnější fungování resortu.

„Teď zpětně lituji, že jsem o to zdravotnictví neusiloval, protože si myslím, že pan Němeček má nějakou historii a zatím to nevypadá, že by to chtěl skutečně rozkrývat,“ domnívá se Babiš.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček | Foto: Filip Jandourek

Němeček je nejohroženější i podle komentátora Petra Hartmana. „Právě křeslo ministra zdravotnictví bývá nejvratší, protože se v resortu protínají zájmy různých lobby. Navíc se týká každého z nás, takže každého zajímá,“ dodává komentátor Hartman.

Naopak lidovečtí ministři čelili kritice nejméně. Snad jen ministr zemědělství Marian Jurečka narazil, když šéfem kanceláře chtěl udělat Lubomíra Poula. Za Nečasovy éry vedoucího Úřadu vlády. Jurečka nakonec ustoupil a Poulovo angažmá zrušil.

Žádný z ministerských přešlapů podle lídrů koalice nebyl natolik závažný, aby si vyžádal změnu v kabinetu.

Zeman premiéra Sobotku příliš nepodporuje, často se staví za jeho odpůrce

Číst článek

„Tak rezervy jsou vždycky, ale já bych to nechtěl nějak hodnotit. Každý máme nějaký styl práce a já myslím, že ve srovnání s přechozími vládami, je to celkem dobré,“ říká ministr financí Andrej Babiš.

Přehrát

00:00 / 00:00

O mediálních obrazech jednotlivých ministrů hovořil komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman

Premiér Sobotka dodává, že do složení vlády zasáhne jen v případě závažných prohřešků.

„Pokud budou plnit termíny a nebudou mít problémy typu korupčních afér, nevidím důvody je měnit. Dříve se ministři střídali jako ponožky. Pak ale nejsme schopni cokoliv dosáhnout,“ dodává premiér, který za svou sestavou stojí.

Bývalý premiér Petr Nečas vyměnil prvního ministra své vlády už po čtyřech měsících a 21 dnech.

Miláčci médií a neviditelní ministři

Tak jako jsou někteří ministři více kritizovaní a jiní méně, tak o některé se média zajímají téměř každý den a jiní jsou téměř neviditelní.

Zatímco sociálnědemokratický ministr školství Marcel Chládek se snaží každý týden zaujmout novým návrhem, o lidoveckém vicepremiérovi Pavlu Bělobrádkovi není téměř slyšet.

Marcel Chládek | Foto: Filip Jandourek

Podle komentátora Hartmana je mediálně nejzdatnějším členem vlády vicepremiér za ANO Andrej Babiš. „Neustále ve veřejnosti přiživuje obraz, že je schopný odborník, který se do politiky dal z donucení a ministerstvo vede jako firmu,“ myslí si Hartman.

Ministr školství Chládek sice často přichází s novými nápady, na své plány ale v rozpočtu nejspíš nebude mít peníze. S návrhy často přicházel už jako ministr školství.

Naopak málo mediální pozornosti na sebe ve vládě poutají lidovci. Jeho hendikepem ale může být i to, že je vicepremiérem bez resortu. „Myslím si, že lidovci nechtějí vyhrocovat napětí uvnitř koalice,“ dodává komentátor.

100 dní Sobotkovy vlády | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová, Tomáš Bystrý, Vladimír Křivka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme