Bývalý depozitář kopřivnického muzea Tatry čeká demolice, změní se v park

Kopřivnické muzeum Tatry má za sebou velké stěhování. Kvůli plánované demolici jednoho ze svých depozitářů v parku Edvarda Beneše z něj museli přemístit desítky tun náhradních dílů. Od nejmenších šroubků po celé karoserie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znak TATRA, tatrovka

Znak TATRA, tatrovka | Foto: Jakub Říšský

Na místě chátrající budovy má totiž vyrůst nová odpočinková zóna, kde najdou vyžití senioři i maminky s dětmi. Zatím leží tato část parku takříkajíc ladem.

„Když jsem byl malý kluk, tak jsem chodil tady do technického muzea, které spadlo pod náporem sněhu,“ ukazuje Stanislav Peš do míst, kde kdysi stávalo prosklené muzeum.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stěhování exponátů z bývalého depozitáře kopřivnického muzea Tatry mluvila Kateřina Daňková

Teď se tady nostalgicky zastavil s dětmi u stánku s občerstvením. „Je tady poměrně klid,“ říká.

Klidnou oázu daleko od hlavní silnice ale hyzdí několik chátrajících staveb. Jedna z nich už je připravená na likvidaci.

Do starého inventáře se už nikdo nedostane. Za dveřmi se ukrývaly desítky tun materiálu.

„Měli jsme dohromady přes 58 tun a nakonec za pomoci burácejících traktorů s přívěsy jsme všechny věci odvezli do nového domečku, který poskytla Tatra na svém území,“ vysvětluje ředitel Technického muzea Kopřivnice Lumír Kaválek.

Lumír Kaválek | Foto: Zdenka Kuchynova

Návrat exponátů do areálu Tatry

Ještě před 3 měsíci přitom o novém umístění depozitáře nebylo vůbec jasno. Budova v areálu automobilky patřila státu a muzeum do ní nemohlo.

Jednání ale byla nakonec úspěšná.

„Takže s trochou nadsázky by se dalo říci, že části tatrováckých automobilů se opět vrátily zpátky do svého rodného místa, do Tatry,“ říká Kaválek.

„Teď bude navazovat demolice budov a odvoz sutiny,“ doplňuje Lumíra Kaválka kopřivnický starosta Josef Jalůvka z ODS.

„V návrhu jsou různé další úpravy jako třeba dětské hřiště věnované odkazu Tatrováků, nebo našeho slavného rodáka Zdeňka Buriana.“

To už je ale výhled dál do budoucnosti, zatím je jistá jen demolice a proměna bývalého brownfieldu na park. I tak vyjde město na zhruba 4,5 milionu korun.

Bourat by se mělo začít v nejbližších dnech.


Zvětšit mapu

Kateřina Daňková, Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme