Advokáti dostanou výrazně nižší odměny za vymáhání dluhů do 50 tisíc

Odměny pro advokáty za vymáhání dluhů do 50 tisíc jsou ode dneška výrazně nižší, a to zhruba o polovinu. Platí totiž nová vyhláška o advokátních tarifech. Nový tarif se ale nelíbí České advokátní komoře. Nevylučuje také, že by se kvůli ní mohli někteří advokáti obrátit na Ústavní soud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Ministerstvo spravedlnosti chce novelou omezit takzvané formulářové žaloby. Prostřednictvím nich vymahačské firmy skupovaly desetitisíce dluhů a pak vymáhaly mnohem vyšší částky.

Podoba nové vyhlášky se nelíbí České advokátní komoře.

„Bude nespravedlivě postupováno vůči věřitelům, kteří budou dostávat tak nízké náhrady nákladů soudního řízení, že se podle nás nebudou ochotni vůbec o své oprávněné nároky soudit,“ říká mluvčí komory Iva Chaloupková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém advokátním tarifu diskutovali předseda Advokátní komory Martin Vychopeň a Jan Černý ze společnosti Člověk v tísni

„Spravedlnost v České republice tak bude existovat až od 10 tisíc nebo dokonce 50 tisíc výše. Protože do těchto částek se nikomu nebude vyplácet soudit,“ dodává. Navíc je podle ní možné, že se některý ze členů organizace obrátí na Ústavní soud.

„Předpokládáme, že tak, jako se nový advokátní tarif nelíbí České advokátní komoře a nesouhlasí s ním, najdou se advokáti, kteří budou mít stejný názor jako jejich stavovská organizace. V tom případě se dá očekávat, že kauzu poženou až k Ústavnímu soudu a podají ústavní stížnost na to, že vyhláška je v podstatě protiústavní,“ doplnila.

Ministerstvo spravedlnosti je podle mluvčí Kateřiny Hrochové přesvědčené, že by v takovém případě soud rozhodl v jeho prospěch. „Ministerstvo spravedlnosti si nemyslí, že by nová vyhláška byla v rozporu s ústavním pořádkem, ani s judikaturami Ústavního soudu,“ poznamenala.

Spory do 50 tisíc korun se zřejmě nevyplatí vymáhat

Také podle předsedy České advokátní komory Martina Vychopeně je ale schválená vyhláška protiústavní, protože zakládá nerovnost účastníků rozepře. Novela prý povede k tomu, že sporu do 50 tisíc korun se za současného stavu přestanou vymáhat.

„Změna advokátního tarifu zakládá nerovnost účastníků soudního řízení ve všech sporech do 50 tisíc korun. Pokud je v civilním soudním řízení založena nerovnost účastníků, odporuje to ústavní zásadě. Myslím si, že novela je neústavní,“ domnívá se předseda České advokátní komory.

Člověk v tísni pracuje podle Jana Černého ročně zhruba se 13 tisíci klienty. Sedmdesát procent z nich se potýká s nějakou formou předlužení. Denně se podle něj setkávají pracovníci organizace s tím, že pro drobné pohledávky jsou lidé exekuovaní.

„Je pochopitelné, že někteří advokáti, kteří vlastní firmy překupující pohledávky a těžící z náhrad, nejsou spokojeni. Více než polovina exekucí je pro částky do 10 tisíc korun a zhruba 30 procent exekucí je pro částky do pěti tisíc korun. Samozřejmě je to citelný finanční zásah pro celý advokátní sektor,“ argumentuje Jan Černý ze společnosti Člověk v tísni.

Květa Moravcová, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme