Psychiatrické léčebny v Česku stále využívají klecová lůžka i kurtování, čelí za to kritice

Česko čelí kritice kvůli přístupu k pacientům s psychickými nemocemi. Podle výzkumu mezinárodního Centra advokacie duševně postižených zdravotníci až příliš často podávají pacientům utišující léky nebo je přivazují k posteli. Psychiatrické léčebny také stále používají mezinárodně kritizovaná klecová lůžka, která slouží hlavně proti agresivním pacientům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psychiatrická léčebna Bohnice

Psychiatrická léčebna Bohnice | Foto: Filip Jandourek

Dokument BBC se před šesti lety pustil do kritiky používání klecových lůžek. Reportéři britské televize pronikli v přestrojení do několika sociálních zařízení a natočili těžce postižené děti v takzvaných lůžkových klecích.

Teď Česko opět čelí kritice za přístup k psychicky nemocným pacientům. A to v nejnovější zprávě pozorovatelů z Centra advokacie duševně postižených.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o přístupu českých ústavů k duševně nemocným pacientům zjišťovala Markéta Chaloupská

„V rámci našeho výzkumu jsme se snažili zjistit, kolik klecových lůžek je. Podle odpovědí 120. Ale musím říct, že nám spousta léčeben neodpověděla,“ říká Zuzana Durajová z Ligy lidských práv, která na projektu pracovala.

Pozorovatelé z centra prošli celkem osm léčeben a mluvili s pacienty o jejich zkušenostech se síťovými lůžky. Jen pro představu, jde o postel, která je ze všech stran ohraničena sítí tak, aby se pacient nemohl dostat ven. Což je podle právníka Ligy lidských práv Maroše Matiaška velmi ponižující.

Jedna starší pacientka se inspektorům svěřila, že ji lékaři do klece nezavřeli kvůli agresivitě, ale měla to být součást terapie.

„Ani se mě neptejte, co cítím, emoce si nesmíme připouštět, nepomáhá to našemu zdraví, není to terapeutické. Nemá cenu volat personál, nepřijdou,“ popsala pacientka.

Nejvíce síťových lůžek, celkem 28, má psychiatrická léčebna Kosmonosy. Tamní lékaři používání hájí, prý je to pro pacienty šetrnější. Naopak jen dvě lůžka má psychiatrická klinika 1. lékařské fakulty.

„Používáme je zcela výjimečně, víceméně u pacientů, u kterých je nebezpečí, že přes noc spadnou z postele. Bohužel nemáme dostatek personálu na to, aby celou noc trávil na lůžku jednoho, nebo dvou pacientů,“ vysvětluje Jiří Raboch z psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty.

Psychiatrická léčebna Bohnice | Foto: Tomáš Adamec

Kurtování

Pozorovatelé zdravotníkům také vytýkají, že příliš často využívají metodu kurtování, tedy přivazování pacientů k posteli.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zkušenostech z výzkumu Mezinárodního Centra advokacie shrnul v Ranním interview právník Maroš Matiaško

Za kurtování už Česko v minulosti zaplatilo. Před dvěma lety evropský soud pro lidská práva rozhodl, že český stát vyplatí půl milionu korun Lukáši Burešovi z Brna za to, že ho lékaři na deset hodin připoutali k lůžku.

„Z hlediska základních práv a svobod je používání klecových lůžek podle mého názoru neobhajitelné,“ řekl právník Maroš Matiaško. „V západní Evropě se nepoužívají.“

„V evropských zemích bývá používána nejčastěji verbální a nonverbální komunikace, vyjednávání, fyzické ovládání, omezení zdravotnickými pracovníky, případně medikamentózní zklidnění.“

Matiaško připomněl, že Česká republika ratifikovala úmluvu OSN o právech osob se zdravotním omezením. „A tato úmluva nás tlačí k zásadním reformám, včetně reformy psychiatrie.“

Milan Kopp, Anna Maňourová, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme