Výroba s naftalenem v Benátkách nad Jizerou možná bude, firma znovu žádá o stavební povolení

Firma Carborundum Electrite plánuje vyrábět v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku brusné kotouče za použití naftalenu. Přes počáteční nezdary společnosti o zavedení této výroby, se kterou kvůli možnému zápachu nesouhlasí většina tamních obyvatel, se vedení firmy nevzdává a novinku prosazuje dál. Opět tak zažádá o stavební povolení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Továrna na výrobu brusných kotoučů v Benátkách nad Jizerou

Továrna na výrobu brusných kotoučů v Benátkách nad Jizerou | Foto: Jana Huzilová

Firma začala v minulosti stavět zařízení na výrobu porézních kotoučů bez stavebního povolení a v březnu 2013 požádala o dodatečné povolení stavby. Stavební úřad v Benátkách nad Jizerou ale stavební řízení právě kvůli nedostatečné dokumentaci zastavil.

Vedení společnosti se proti tomu odvolalo. Středočeský krajský úřad ale letos na jaře toto odvolání zamítl, a potvrdil tak usnesení stavebního úřadu v Benátkách nad Jizerou.

Firma se ale nevzdává a podala novou žádost o stavební povolení. Dokumentaci předají zástupci firmy úřadům nejpozději do letošního 19. srpna.

Pokud uspějí, může firma začít s výstavbou zařízení na výrobu brusných kotoučů za použití naftalenu. Kuličky naftalenu se při zahřátí z kotoučů vypaří, výpary je pak třeba jímat a pálit. Naftalen je na seznamu potenciálních karcinogenů a může poškodit lidské orgány, vyvíjející se plod a je toxický pro vodní organismy.

Lidé z Benátek se obávají možného úniku naftalenu do okolí. Mají strach také z toho, že kvůli zápachu nebudou moci větrat, protože naftalen zapáchá už při nízkých koncentracích. S vedením továrny už diskutovali mnohokrát. Většina je proti nové výrobě, ale najdou se i tací, kterým to nevadí:

„Moje babička měla naftalínových kuliček a živých květů plnou skříň, vychovala osm dětí a všechny jsou zdravotně v pořádku. A já se vás ptám, občané, proč zahodit příležitost, že si 500 lidí ve městě může vydělat peníze v Carborundu?“

V továrně v Benátkách nad Jizerou pracuje zhruba 300 lidí, kteří vyrábějí několik druhů kotoučů nebo lanové pily pro stavebnictví.

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme