Čechy trápí nemoci z povolání. Vláda po delší době mění seznam těchto nemocí

Nemoci z povolání trápí Česko - má totiž silný průmysl a hodně lidí pracuje fyzicky. Jen loni statistiky evidovaly přes tisícovku takových případů. Podle průzkumů navíc každý pátý člověk pociťuje negativní vlivy své práce na duševní zdraví - jde hlavně o stres nebo přepracovanost. I proto vláda po dlouhé době rozšíří seznam nemocí z povolání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník, řemeslník, práce, stavba, práce (ilustrační foto)

Dělník, řemeslník, práce, stavba, práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Seznam, který platí teď, je už dvacet let starý. Medicína za tu dobu pokročila a popsala, že i další choroby si lidé uhnali na pracovišti.

Jednou z nich je rakovina vaječníků, která propukla kvůli nadměrnému vdechování azbestového prachu. Právě azbest se v 70. letech považoval za skoro zázračný materiál. A využíval se v řadě staveb.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nemocech z povolání natáčela reportérka Lenka Jansová. Další informace doplnila lékařka Anežka Sixtová z ministerstva zdravotnictví

Ženy, které se tohoto karcinogenu nadýchaly a onemocněly, mají teď získat nárok na odškodné.Jako další by se na seznamu měla objevit onemocnění vzniklá vdechováním prachu z hliníku.

Nejčastější projevy nemocí z povolání jsou u Čechů ale podle Evžena Hrnčíře z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady jiné:

"Často k nám chodí lidé, kteří uvádějí, že mají bolesti a brnění v oblasti rukou, a to třeba i v době, kdy tu práci nevykonávají. Například je to probouzí v noci. Takových pacientů jsme měli nesčetně. Toto vyjádření pacientů je určitým podezřením, že by se u pacienta mohlo jednat o syndrom karpálního tunelu.“

Nejvíc potíží mají tradičně lidé, kteří pracují ve strojírenství, chemickém průmyslu, stavebnictví nebo dopravě, a to hlavně v Moravskoslezském kraji.

„Česká republika je z velké části v rámci Evropy závislá na průmyslu, velké množství lidí tady pracuje v oblastech, kde je potřeba nějaká fyzická síla, nějaké fyzické schopnosti a to s sebou samozřejmě vždycky nese nemoci z povolání,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD.

Lidem, kteří onemocní z výkonu svého povolání, náleží i odškodnění. „Zaměstnavatel poškozenému hradí ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti do výše původního platu,“ vysvětlila lékařka Anežka Sixtová z oddělení hygieny práce a pracovního lékařství ministerstva zdravotnictví.

Práce na počítači. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Náleží mu také náhrada za bolest a ztížení společenskému uplatnění.

Jen loni úřady evidovaly 1042 nemocí z povolání. V poslední době jich ale podle Evžena Hrnčíře ubývá. Ročně Česko hlásí také na 40 tisíc pracovních úrazů - z nich kolem stovky smrtelných.

Mezistátní srovnání pracovních úrazů a nemocí z povolání neexistuje. Každý stát je posuzuje jinak, některé dokonce ani podobný seznam jako ten, který chce česká vláda aktualizovat, vůbec nemají.

Lenka Militká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme