Před 40 lety vyhořel pražský Veletržní palác. Ohořelé papíry dolétly i kilometry daleko

Přesně před 40 lety začal hořet Veletržní palác v Praze a byl to jeden z největších požárů v moderní historii hlavního města. Ohořelé papíry z holešovických kanceláří nacházeli lidé i kilometry daleko. K události lze najít řadu materiálů i v rozhlasovém archivu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Malá dvorana Veletržního paláce po požáru 1974

Malá dvorana Veletržního paláce po požáru 1974 | Foto: Národní galerie

„Z dosud nezjištěných příčin vznikl požár v horních patrech pravého křídla Veletržního paláce, odkud se šířil do střední a levé části,“ informovala o události před čtyřiceti lety hlasatelka tehdejšího Československého rozhlasu.

Požár vypukl ve středu 14. srpna 1974 večer. Hořet začalo ve čtvrtém patře budovy. Ihned po ohlášení na místo údajně přijel jen řidič a velitel s jedním hasičem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Požár Veletržního paláce z roku 1974 připomněla redaktorka Veronika Hlaváčová

„Po zjištění rozsahu požáru a toho, že tři lidi a tři a půl kubíku vody na to zdaleka nestačí, se volali další a další posilové jednotky. Až v průběhu přijela požární loď a voda se tahala z Vltavy. To už tam byli i dobrovolní hasiči. Přesto jich bylo velmi málo,“ vzpomíná bývalý velitel směny pražských hasičů Jan Havrda.

Před 40 lety na místě zasahoval, zpětně se nediví, že palác vyhořel:

„Byl původně určený pro výstavnictví a nebyla tam jediná příčka, která by celou tu obrovskou budovu rozdělila aspoň napůl. Kdyby tam stála požární zeď, tak zůstala aspoň půl paláce.“

Pozdější vyšetřování ukázalo, že požár sice začal samovznícením, ale mohla za něj chyba lakýrníků, kteří po práci neodložili chomáče čistící bavlny potřísněné fermeží do plechové nádoby, jak správně měli.

Žádná signalizace ani orientační plány

S plameny bojovali hasiči z Prahy i celého Středočeského kraje. „Díky včasnému zákroku se podařilo evakuovat obyvatele šestého patra, které z terasy vyprostila speciální plošina,“ zní dál z archivního rozhlasového pásku.

Přesto si požár vyžádal zraněné – osm hasičů a jednoho vojáka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview byl Jan Havrda, bývalý velitel směny pražských hasičů, který před 40 lety na místě zasahoval

K šíření ohně přispělo i to, že ve Veletržním paláci nebylo hasicí zařízení. Chyběla také požární signalizace, ale třeba i orientační plán budovy. Důsledky probírala pár dní po požáru i tehdejší vládní komise.

Oheň způsobil škodu přes 220 milionů korun. Tuhle sumu zatím žádný požár na území Prahy nepřekonal.

O tom, jak velký oheň byl, svědčí i fakt, že na ohořelé papíry z kanceláří Veletržního paláce lidé naráželi i v Karlíně, který je od Holešovic vzdálený asi tři kilometry.

O požáru z roku 1974 vznikla před sedmi lety také rozhlasová povídka. „Plameny plály do výše Petřínské rozhledny,“ říká se v ní.

Rekonstrukce poničené budovy trvala až do 90. let minulého století. V současné době sídlí ve Veletržním paláci Národní galerie.

Veletržní palác (Ilustr. foto) | Foto: Prokop Havel

kov, Veronika Hlaváčová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme