Nadšenci chtějí v Chomutově po více než 60 letech opět vařit pivo

Parta nadšenců se rozhodla do Chomutova vrátit tradici pivovarnictví. S návrhem stát se akcionáři občanského pivovaru oslovili zhruba sto lidí z mnoha oblastí. Například učitele, podnikatele, vědce, dělníky i rodáky města. Záměr se zdařil a akcionáři dali dohromady potřebnou částku na založení pivovaru. Pivo se tak v Chomutově začne vařit po více než šedesáti letech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

varna zámeckého pivovaru

varna zámeckého pivovaru | Foto: Zdeněk Trnka

Osloveným obyvatelům Chomutova se nápad na obnovení pivovarnictví ve městě zamlouvá:
„Myslím si, že by to bylo super. Tady byl pivovar docela známý, takže by to bylo dobré.“
„Určitě bomba, protože ty velké pivovary, to není nic moc.“
„Bylo by to pro většinu lidí dobrý.“

Chomutováci tedy pivo chtějí a vařit se tady skutečně bude, ve sklepení jednoho z historických domů v centru města. Podle jednoho z iniciátorů, Dušana Dufky, je celá myšlenka poměrně stará:

Přehrát

00:00 / 00:00

O plány s obnovením pivovarnictví v Chomutově se zajímal reportér Jan Beneš

„Tak jsme se rozhodli, že by to byl docela dobrý nápad, a oslovili jsme celou řadu odborníků, protože pivovarnictví není náš primární obor. Začali jsme tu myšlenku pilovat, dali jsme dohromady plán, že v Chomutově pivovarnictví po dlouhé řadě let znova obnovíme,“ vysvětluje Dufka a dodává, v jaké fázi přípravy aktuálně jsou:

„Do konce měsíce má být založena akciová společnost, technologie se vyrábí, instalace by pak měla být v poměrně krátké době. První zkušební várky by mohly být uvařeny někdy na přelomu září, října. Kdyby to všechno šlo tak, jak jsme si to nalajnovali, tak bychom mohli první pivo ochutnat někdy na Vánoce, což by byl hezký termín.“

O tom, jaké pivo se bude vařit, rozhodnou podle Dufky majitelé, tedy skoro stovka akcionářů:

„Bude muset proběhnout první ochutnávka, kdy si necháme doporučit, jaké druhy piv bychom asi měli vařit, jaké jsou v podstatě nejžádanější. Základním typem bude zřejmě 11 světlý ležák plzeňského typu, protože jsme v Čechách, a tohle je nejžádanější produkt. Dalším by bylo něco silnějšího, nějaká 12 polotmavé, a nebráníme se ani nějakému speciálu,“ nastiňuje Dušan Dufka.

Nadšenci tak navážou na tradici pivovarnictví, která začala v Chomutově na konci 16. století. Poslední pivo se tady uvařilo v roce 1952. Po demolici pivovaru v roce 2011 vyrostl na jeho místě supermarket.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme