Ochranná známka pro valašský frgál je nejistá. Autorka žádosti letos zemřela
Valašký frgál čeká na evropskou ochrannou známku pro typické regionální pečivo. Autorka přihlášky z Velkých Karlovic ale letos zemřela, její pekárna ukončila výrobu a dědické řízení stále trvá. Není proto jisté jestli certifikát, který čeká na poslední kolo připomínek, na Valašsko dorazí.
Jana Kasalová z Velkých Karlovic vybojovala pro velký sladký koláč ochranu podobnou pardubickému perníku. Podle ministerstva zemědělství je příslib reálný. Dagmar Stoklasová z informačního střediska Velké Karlovice zdůrazňuje, že pro region je přitom právě toto pečivo důležité.
„Je velkou škodou, že zaniklo. Protože zájemci nejen domácí, ale i turisté se velice ptají na frgály. Je to regionální potravina, která byla vyhledávaná u nás a myslím si, že je to škoda. Z pohledu zákazníka určitě,“ konstatuje.
Šéfkuchař velkokarlovického hotelu Lanterna Pavel Václavík vyzdvihuje ojedinělost frgálu. „Tvarem, chutí, použitými surovinami. A vlastně je to základní kynuté těsto, odráží se tam taky sezónnost těch surovin, které byly dané. A samozřejmě úplně na tom správném valašském frgálu na závěr by nemělo chybět vlastně máslo s rumem, pokapat,“ popisuje.
Zároveň dodává, že v případě certifikace typického koláče by možná byl problém, kdo by stanovil úplně přísná pravidla. „Protože když půjdete od chalupy k chalupě, tak každá hospodyně ho připravovala trošičku jinak. Ale myslím si, že pro kraj by to určitě bylo přínosem. Je to vidět, že i přibývá pekáren a lidí, kteří se na ně směřují, a tady začíná nahrazovat známý medový koláč. My jsme ho osobně nahradili frgálem a jsme maximálně spokojeni,“ říká šéfkuchař.
Dokud neskončí dědické řízení a nebude jasný nový držitel přihlášky, valašský frgál certifikát zřejmě nezíská.