Zemědělci z Hané si pochvalují kvalitu kukuřice na siláž

K závěru se na Olomoucku blíží sklizeň kukuřice na siláž. Po útlumu živočišné výroby ji nyní zemědělské podniky často používají ne jako krmivo, ale jako pohon do bioplynových stanic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kukuřice

Kukuřice | Foto: Ladislav Bába

„Vlivem fermentačního procesu z toho vzniká plyn, který se spaluje ve spalovacím motoru a točí generátorem,“ vysvětluje Lubomír Pospíšil z Nového Dvora v Olomouci.

„Už jsme v podstatě skoro na konci sklizně. Sklízíme od 2. září a s přestávkou čtyř dnů, kdy jsme kvůli počasí nesklízeli, sklízíme vlastně pořád. Máme za sebou nějakých asi 500 hektarů a zhruba 80 hektarů před sebou,“ dodává.

Letos sklízí v Novém Dvoře kolem padesáti tun z hektaru. Kvalita kukuřice je prý velmi vysoká. „Výnos je maličko nižší než loni, ale myslím si, že to nebude takové tragické, jak jsme předpokládali,“ uvažuje Pospíšil.

Tomáš Minarčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme