Vytrvalci mají nová pravidla pro použití obuvi, zákaz se vztahuje i na rekordmana Kipchogeho

Vedení světové atletiky v pátek oznámilo úpravu stávajících pravidel pro využití technologie závodních běžeckých bot. Podle agentury Reuters tak zakázala například i model, v němž Keňan Eliud Kipchoge pokořil loni v říjnu na maratonské trati dvouhodinovou hranici.

Monako Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eliud Kipchoge probíhá jako vítěz cílem Londýnského maratonu

Eliud Kipchoge probíhá jako vítěz cílem Londýnského maratonu | Foto: Paul Childs | Zdroj: Reuters

Kipchoge zaběhl svůj rekordní výkon v obuvi s trojitou karbonovou vrstvou v podrážce. O den později vyhrála ve stejném modelu jeho krajanka Brigid Kosgeiová maraton v Chicagu.

1:45

Zakáže světová atletika karbon v podrážce bot? ‚Tvrdě jsem trénoval,‘ hájí se maratonský rekordman

Číst článek

Nyní však bude v silniční obuvi povolená pouze jedna karbonová destička. Podrážka navíc nesmí být vyšší než čtyři centimetry.

Dalším pravidlem je, že každý typ obuvi musí být k dostání ve volném prodeji minimálně čtyři měsíce předtím, než ji běžec použije v závodě. Světová atletika se tak snaží zabránit případnému zvýhodnění některých závodníků, kteří by mohli těžit pouze z využití lepší technologie.

„Nejsme tu od toho, abychom regulovali celý trh se sportovní obuví, ale je naší povinností zajistit spravedlivý průběh závodů. Aby žádný atlet neměl neférovou pomoc nebo výhodu,“ uvedl prezident Mezinárodní atletické federace Sebastian Coe pro oficiální web.

„Naším cílem je stanovit v olympijském roce s předstihem jasná pravidla použití obuvi. Pokud budou v budoucnu nutné další regulace, vyhrazujeme si právo je učinit,“ dodal Coe.

Atletická federace navíc vytvoří expertní skupinu, která se bude vývojem běžeckých bot zabývat a posuzovat, zda jsou nové modely obuvi v souladu s pravidly.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme