Sparta porazila v úvodním utkání Chance ligy Pardubice 2:1. Vítězný gól vstřelil Olatunji

Fotbalisté Sparty vykročili za třetím titulem v řadě vítězstvím, v prvním ligovém kole zdolali doma po obratu Pardubice 2:1. Hosté vedli na Letné zásluhou Jana Kalabišky, v nastavení prvního poločasu vyrovnal Matěj Ryneš a po změně stran rozhodl Victor Olatunji. Pražané se výhrou naladili na úterní úvodní utkání druhého předkola Ligy mistrů na hřišti Shamrock Rovers.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 21:25 19. 7. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Sparty slaví branku

Fotbalisté Sparty slaví branku | Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia | Zdroj: Profimedia

Letenští neprohráli ani devátý vzájemný zápas v lize a poosmé zvítězili, doma Pardubice porazili ve všech pěti duelech. Úřadující mistři doma nenašli přemožitele v devatenáctém ligovém utkání po sobě, v minulé sezoně na svém hřišti jako jediní neprohráli a byli tam nejlepším týmem.

Noví trenéři

Oba týmy vstoupily do sezony s novými trenéry. Dán Lars Friis nahradil na sparťanské lavičce krajana Briana Priskeho, který odešel do Feyenoordu Rotterdam. Ligovou premiéru si už ale odbyl v dubnu, kdy jakožto asistent nahradil v utkání s Bohemians 1905 „vykartovaného“ Priskeho. Na lavičce Pardubic prožil soutěžní premiéru Jiří Saňák, který dříve dělal ve Spartě asistenta.

Stejně jako v celém uplynulém ročníku se sparťané mohli spolehnout na podporu zaplněné Letné, kam přišlo 16.744 diváků. Domácí nastoupili bez řady reprezentantů jako Angela Preciada či Lukáše Haraslína. Po necelé čtvrthodině hry Tomáš Wiesner nacentroval do vápna, Victor Olatunji však prudkou hlavičkou zamířil pouze do gólmana Viktora Budinského. Matěj Ryneš zase zblízka o chvíli později značně přestřelil.

V 25. minutě udeřili hosté. Pavel Zifčák přihrál do vápna Tomáši Zlatohlávkovi, ten poslal míč nabíhajícímu Janu Kalabiškovi a letní posila ze Slovácka střelou na zadní tyč otevřela skóre. Kalabiška se v lize trefil poprvé od loňského srpna, kdy shodou okolností rozhodl jediným gólem o výhře nad Pardubicemi.

Kalibrovaná čára v akci

O odpověď se pokusil Veljko Birmančevič, jenže jeho zakončení i s pomocí teče Michala Surzyna skončilo na tyči. V 37. minutě po centru Lukáše Sadílka dal gól Wiesner. Radost Sparty ale překazil videorozhodčí, který pomocí novinky, kalibrované čáry, odhalil Wiesnerův ofsajd. Na druhé straně ránu bývalého sparťana Patráka vytáhl gólman Peter Vindahl nad.

Letenští vyrovnali ve čtvrté minutě nastavení úvodního dějství. Někdejší hráč Pardubic Kryštof Daněk na hranici vápna obehrál Kalabišku, nacentroval na zadní tyč a Ryneš se z voleje nemýlil. Také on se mezi střelce v nejvyšší soutěži zapsal poprvé od loňského srpna. Domácí ještě v první půli mohli dokonat obrat, Budinský však Birmančevičovu ránu z přímého kopu zastavil.

Po necelé hodině hry domácí otočili skóre. Rynešova zblokovaná střela doputovala k Olatunjimu, který míč připravil pro Davida Pavelku a ten s pomocí teče nigerijského útočníka překonal Budinského. Gól byl připsán Olatunjimu, jenž se v lize dočkal prvního zásahu od února.

Hned nato provedl Friis čtyři střídání, soutěžní premiéru si odbyli noví hráči Ermal Krasniqi a Mathias Ross. První jmenovaný se mohl uvést gólem, když běžel sám na branku, ale Budinský byl proti. Pojistku nepřidal ani v 86. minutě po rychlém brejku, který zakončil střelou vedle.

Sparta prohrála jediný z posledních 23 ligových zápasů a ve dvanácti duelech nejvyšší soutěže po sobě bodovala.

1. kolo první fotbalové ligy:

Sparta Praha - FK Pardubice 2:1 (1:1)

Branky: 45.+4 Ryneš, 59. Olatunji - 25. Kalabiška. Rozhodčí: Všetečka - Váňa, Hurych - Berka (video). ŽK: Wiesner, Olatunji - Zlatohlávek, Patrák. Diváci: 16.744.

Sestavy:

Sparta: Vindahl - Vitík (62. Ross), Panák, Zelený - Wiesner (77. Suchomel), Pavelka (61. Laci), Sadílek, Ryneš - Daněk, Birmančevič (62. Krasniqi) - Olatunji (62. Kuchta). Trenér: Friis.

Pardubice: Budinský - Surzyn, Šimek, Polyák (77. Jindra), Kalabiška (80. Tischler) - Vacek, Solil - Mareš, Patrák (60. Míšek), Zifčák (60. Huf) - Zlatohlávek (81. Yahaya). Trenér: Saňák.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme