Dukla porazila Bohemians 1:0, vyhrála v nejvyšší lize poprvé od března 2019. Slávisté deklasovali Budějovice

Fotbalisté Dukly se na druhý pokus po návratu do nejvyšší domácí soutěže dočkali první výhry. V pražském derby porazili v utkání 2. ligového kola Bohemians 1905 1:0. Sparta uspěla 4:1 v Teplicích a vítězně se naladila na úterní domácí odvetu 2. předkola Ligy mistrů proti Shamrocku. Karvinští fotbalisté zvítězili v Pardubicích 1:0. Fotbalisté Slavie porazili doma České Budějovice vysoko 4:0.

Aktualizováno Teplice (Aktualizováno: 22:30 27. 7. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání klubů FK Teplice a Sparta Praha

Teplice ve druhém kole Chance ligy hostí Spartu | Foto: Hájek Ondřej | Zdroj: ČTK

Fotbalisté Dukly porazili Bohemians 1905 1:0, o šťastný gól se ve druhé půli postaral Dominik Hašek. Tým z Julisky zvítězil v nejvyšší soutěži poprvé od března 2019, kdy porazil Karvinou 2:1. Oba soupeři dohrávali o deseti bez vyloučených hráčů. Červenou kartu dostal nejprve domácí Lukáš Matějka, po přestávce hostující Martin Dostál.

Dukla ukončila dlouhou sérii, v první lize uspěla po 11 zápasech bez vítězství. Soupeři se v nejvyšší soutěži naposledy utkali v květnu 2019, vršovický tým teď nedokázal navázat na premiérovou výhru nad Ostravou.

„Jsem rád, že jsme na druhý pokus vyhráli. Po Plzni ne že bychom byli otřesení, ale druhý zápas doma je vždy nebezpečný. Soupeř na úvod porazil Baník, pohárového účastníka. Bylo to derby, těšila mě atmosféra, přes pět tisíc diváků dalo fotbalu kulisu. Odbránili jsme to, dotáhli do vítězného konce. Myslím, že ne nezaslouženě,“ uvedl domácí trenér Petr Rada na tiskové konferenci.

„Pro nás to byl zápas blbec. Prohráli jsme utkání, které se prohrát nemělo a snad ani nedalo. Kvůli jediné střele na branku za celý druhý poločas, jestli to vůbec byla střela. Dostali jsme prostě bizarní gól. Odjíždíme zklamaní, prohrát takový zápas je pro nás tragédie,“ řekl Jaroslav Veselý, kouč Bohemians.

Po úvodní opatrnější části si první šanci vytvořila Dukla. Soupeře zatlačila před branku, po Ludvíčkově centru se míč odrazil k Vondráškovi a jeho ránu zablokoval Vondra. Hned poté přišel klíčový moment.

Hostující kapitán Hůlka dostal žlutou kartu za velmi ostrý zákrok na Šebrleho. Rozhodčí Nehasil se pak po konzultaci s kolegou Černým ve videomístnosti vypravil k monitoru. Zdálo se, že přezkoumává Hůlkův faul, ale ukázalo se, že jde o jiný zákrok. Konkrétně domácího Matějky, který za došlápnutí na Hybše inkasoval rovnou červenou kartu.

Kuriózním způsobem

„Klokanům“ chvíli trvalo, než začali přesilovku využívat. Pak Hrušku prověřil Čermák, šanci měl i Hilál. Několikrát padli do střel obránci Dukly, těsně před přestávkou třeba kapitán Peterka zastavil bombu Jánoše.

Na začátku druhého poločasu se síly na hřišti vyrovnaly. Střídající Dostál v roli posledního ještě hluboko na polovině Dukly přišel o míč v souboji s Mešanovičem, domácího útočníka poté stáhl a rozhodčí Nehasil ho vyloučil.

Dukla rozhodla kuriózním způsobem po velké chybě jinak jistého brankáře Reichla. V 66. minutě vyběhl pro Haškův dlouhý nákop ze středu hřiště, jenže před dotírajícím Mešanovičem míč takřka promáchl, jen lehce jej tečoval a balon nakonec doskákal do sítě.

Hosté si v závěru vytvořili velký tlak, domácí však už cennou výhru ubránili. Dejvický celek porazil v lize vršovický tým po čtyřech zápasech, potřetí za sebou s ním ale bodovali.

„Důležité vítězství. Mít minus šest bodů v tabulce pravdy by před dalším zápasem na Spartě bylo těžké. Máme dva z top týmů hned na začátku ligy. Jsme schopní odehrát dobré utkání, pokud se nebudeme bát, to jsme dneska (v sobotu) ukázali. Byly tam i fotbalové věci,“ poukázal Rada.

Pojedenácté v řadě

Obhájce titulu Sparta v sobotu po vítězném vstupu do sezony vyhrál i ve druhém kole první fotbalové ligy. Letenští v Teplicích neprohráli v lize pojedenácté v řadě a naplno tam bodovali po předchozích dvou remízách. Venku si připsali devátý soutěžní triumf za sebou.

„Bylo to náročné utkání, na takové týmy, které jsou velmi kompaktní a čekají na každou šanci, budeme narážet i v dalším průběhu sezony. Začátek ročníku se nám povedl, ale stále jsme nic nedokázali, na to nesmíme zapomínat,“ řekl dánský trenér Sparty Lars Friis na tiskové konferenci.

Severočeši prodloužili sérii porážek v nejvyšší soutěži na čtyři utkání a v součtu s úvodní porážkou v Hradci Králové jsou nadále bez bodu.

Už ve třetí minutě domácí Gning využil podklouznutí Zeleného, ani on ale při zakončení neudržel stabilitu a bránu netrefil. O chvíli později senegalský útočník pro změnu vystihl Laciho rozehrávku a z takřka totožné akce poprvé prověřil gólmana Vindahla.

Favorit se v ofenzivě dlouho trápil, přestože poprvé v sezoně nastoupilo pohromadě od začátku produktivní trio Birmančevič, Kuchta, Haraslín. Až ve 36. minutě propadl míč ke Kuchtovi, který ho z hranice vápna napálil do břevna. Následnou Laciho dorážku skvělým reflexem vytěsnil brankář Ludha. V závěru poločasu Švanda připravil ideální pozici Svatkovi, jenž trefil jen připraveného Vindahla.

Sparta vstoupila do druhého dějství výrazně zlepšeným výkonem a brzy šla do vedení. „O přestávce jsme apelovali na hráče, abychom zůstali klidní, hráli s míčem a nechali běhat hlavně soupeře. Drželi jsme se plánu a byli jsme trpěliví, to rozhodlo,“ pochvaloval si Friis.

Jeho svěřenci šli brzy po pauze do vedení. Ve 47. minutě Zeleného hlavičku po rohu ještě Bílek tělem zablokoval na brankové čáře, jeho následný odkop ale srazil do sítě dotírající Vitík. Jednadvacetiletý reprezentační stoper dal sedmou ligovou branku v kariéře, v Teplicích skóroval už při výhře 3:0 v dubnu 2022. „Vzpomněl jsem si na to, letí to. Viděl jsem, že to teplickému hráči dost trvalo, tak jsem zrychlil a vyplatilo se,“ uvedl Vitík.

75 sekund

V 53. minutě měl na kopačce další zásah Birmančevič, Ludha jeho prudkou střelu vyrazil. Domácí kouč Frťala zareagoval na tlak soupeře trojitým střídáním a záhy se mohl radovat z vyrovnání. Bílkův střílený centr prodloužil hlavou Jásir a na zadní tyči zakončil Harušťák.

„Je to neskutečný pocit, navíc sem dnes (v sobotu) přijela za mnou rodina až z Bohumína, tím to bylo hezčí. Byl jsem v takové euforii, že si ani pořádně nepamatuji, jak dala Sparta další gól po akci na druhé straně hřiště,“ popsal dvaadvacetiletý levý bek se zkušenostmi z lotyšské ligy.

Stav 1:1 ale vydržel pouze 75 sekund. Hned po rozehrávce Cykalo nešťastně prodloužil centr ke Kuchtovi, který vyslal do úniku Haraslína a ten technickým obstřelem na zadní tyč nedal svému slovenskému krajanovi Ludhovi šanci.

Atraktivní druhá půle pokračovala, jen těsně minuli bránu hlavou domácí Radosta i na druhé straně Olatunji. V 78. minutě Birmančeviče ve velké šanci znovu vychytal Ludha. Vzápětí měl po rohu na hlavě gól Jásir, jeho pokus v poslední chvíli srazila obrana mimo tři tyče.

Na Stínadla v sobotu zavítalo 15 946, což je nejvyšší ligová návštěva v Teplicích od října 2013 a zápasu s Plzní. Domácí fanoušci ale nakonec museli skousnout krutý výsledek. Na začátku šestiminutového nastavení utekl po pravé straně Preciado a předložil míč před prázdnou bránu Olatunjimu, jenž druhou trefou v ročníku oslavil 50. start v české lize. V úplném závěru upravil na konečných 4:1 prvním gólem po přestupu do Česka tečovanou střelou Krasniqi.

„Mrzí nás vysoká porážka, to jsme si nezasloužili. Navíc dnes byla fantastická divácká kulisa. Ale Sparta byla ve druhém poločase nekompromisní. Abychom proti ní mohli pomýšlet na lepší výsledek, nemůžeme dělat tolik individuálních chyb,“ zhodnotil Frťala, který v minulosti působil ve Spartě jako asistent.

Sparta bodovala ve třináctém utkání nejvyšší soutěže v řadě a prohrála jediný z posledních 24 ligových zápasů.

Ztráta Pardubic

Pardubice doma podlehli Karvinné 0:1. Zápas dvou týmů, které před týdnem v ligové premiéře po nadějném začátku vyšly naprázdno, rozhodl po čtvrthodině hry bosenský záložník Amar Memič. Nový karvinský kouč Martin Hyský si tak připsal první vítězství, jeho protějšek Jiří Saňák má od příchodu z Olomouce na bodovém kontě dál nulu.

Pardubice v minulé sezoně vyhrály všechny tři vzájemné zápasy, ten poslední 4:0, čímž vyrovnaly svou nejvyšší ligovou výhru. Tentokrát však měly k tehdejšímu výkonu hodně daleko. Soupeř je přehrál po všech stránkách a jeho vítězství mohlo být ještě vyšší.

V domácím týmu nahradil zraněného Patráka devatenáctiletý Míšek. Karviná postrádala ze stejného důvodu Švéda Bergqvista, poprvé v základu nastoupila řecká posila Botos. A právě hráč, který přišel na hostování ze Slavie, měl v 10. minutě první velkou šanci, ale sám před brankářem trefil jen padajícího Budinského.

Po pěti minutách Botos přihrál Memičovi, ten se kličkou uvolnil před hranicí šestnáctky a zamířil přesně k levé tyči. Domácí brankář zareagoval pozdě a na míč nedosáhl. Pro Memiče to byl na začátku jeho druhé sezony v dresu Slezanů čtvrtý gól v nejvyšší soutěži.

100. start

Karvinští měli i nadále výraznou převahu v držení míče i ve střeleckých pokusech, domácí špatně kombinovali a jejich akce končily daleko před soupeřovou brankou. Až ve 33. minutě prověřil brankáře Knoblocha Surzyn parádním přímým kopem přes zeď z 25 metrů.

Pardubický trenér reagoval po přestávce dvojitým střídáním, ofenzivu posílili Huf a Tischler, který tak zaokrouhlil počet svých ligových startů na 100. Chvíli to vypadalo, že změny přinesou obrat, ale po 10 minutách znovu zahrozila Karviná. Plankovu střelu musel obránce Surzyn vykopnout z brankové čáry. Další šance znásobit náskok měli Botos a Ezeh, Mikušovu střelu z úhlu zase Budinský vyrazil.

Domácí několikrát pronikli do šestnáctky, ale tam se utopili v kličkách. To se nezměnilo ani v závěru při hře vabank, kdy Saňák poslal na trávník další dva útočníky. Knobloch měl víc práce jen v 90. minutě, kdy při vyběhnutí na hranici šestnáctky musel svést hlavičkový souboj s Yahayou. Čisté konto udržel i při devítiminutovém nastavení. V něm byl ještě karvinský Ražnatovič sám před opuštěnou brankou, ale trefil jen tyč.

Premiérové vítězství

Fotbalisté Slavie si po bezbrankové remíze na stadionu Slovácka z minulého týdne připsali premiérové vítězství v nové sezoně nejvyšší soutěže, když deklasovali České Budějovice 4:0. Pražané dali v Edenu v každém z poločasů po dvou gólech, už během prvních devíti minut skórovali David Douděra s Danielem Filou a po změně stran se trefili Filip Prebsl a střídající Conrad Wallem.

Slavia doma v lize porazila České Budějovice počtrnácté za sebou. Pražané potvrdili, že se jim v Edenu dlouhodobě daří, v nejvyšší soutěži tam prohráli jediný z posledních 37 zápasů. Dynamo po úvodní porážce 0:2 s Olomoucí ani v druhém kole nebodovalo.

Trenér Pražanů Jindřich Trpišovský udělal oproti zápasu v Uherském Hradišti tři změny v základní sestavě. Místo zraněného Vlčka, Juráska a Chytila od začátku nastoupili Diuof, Schranz a Fila. Kouč Dynama Jiří Lerch, který hrával za Slavii, postavil očekávanou jedenáctku, oproti nevydařenému duelu s Olomoucí vyměnil pouze mladíka Zíku za Ondráška.

Slávisté od začátku dominovali a svižný nástup podtrhli rychlým gólem. Prebsl přiťukl nabíhajícímu Douděrovi a ten z pravé strany s pomocí tyče překonal brankáře Janáčka. Český reprezentant se po jedné minutě a čtrnácti sekundách od výkopu postaral o nejrychlejší gól nové ligové sezony a v nejvyšší soutěži skóroval podvacáté.

Červenobílí na trávníku kralovali a v deváté minutě přidali pojistku. Dioufův pas za chybující obranu si zpracoval Fila a sám před Janáčkem poslal balon nekompromisně pod břevno. Jednadvacetiletý útočník, jenž se v létě vrátil z hostování v Teplicích, si připsal druhý prvoligový gól za Slavii. Dynamo i v druhém kole nové sezony dvakrát inkasovalo.

Drobný ofsajd

Favorit měl i nadále utkání pevně ve své moci. Provodovu střelu v šestnácté minutě vyrazil Janáček a v polovině úvodního dějství zachránila hosty konstrukce poté, co si Dioufův centr srazil na břevno vlastní branky zadák Havel.

Na konci 41. minuty po samostatném úniku poslal míč do sítě bývalý českobudějovický záložník Provod, z gólu na 3:0 se ale nakonec radovat nemohl. Po několikaminutovém přezkoumávání situace videorozhodčí Petřík z centrály na Brumlovce pomocí kalibrované čáry usoudil, že se jednalo o drobný ofsajd. Už v nastavení první půle zahrozili také Jihočeši, Šigutovu ostrou ránu po Holešově chybné rozehrávce vyrazil gólman Kinský.

Po změně stran pokračovali Pražané v tlaku. Ve 49. minutě z několika kroků kuriózně minul prázdnou branku Fila, poté Provod trefil ze strany jen boční síť. Ke třetí trefě pomohl Slavii velkou chybou gólman Janáček, jemuž vypadl lehký centr z levé strany a Prebsl v 66. minutě poslal balon do opuštěné branky. Domácí defenzivní univerzál skóroval v lize za Slavii poprvé.

Poté premiérově v Edenu naskočila do hry letní posila Chorý, příjemného přijetí se však nedočkal. Domácí fanoušci hanlivě skandovali proti jeho bývalému klubu z Plzně.

Další ze střídajících hráčů Wallem pak po několika desítkách sekund na trávníku v 83. minutě hlavou zblízka po centru z pravé strany uzavřel skóre na 4:0. Slavia porazila v lize Dynamo popáté za posledních šesti duelů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme