Muž za hozený dělobuch mezi fanoušky Slavie dostal podmínku, dva roky se také nepodívá na zápas Sparty

Šestadvacetiletého muže z Hodonínska, který loni při fotbalovém derby mezi Slavií a Spartou v pražském Edenu hodil ze sparťanského kotle dva dělobuchy mezi slávistické fanoušky a zranil při tom otce se synem, potrestal soud tříletou podmínkou a dvouletým zákazem vstupu na zápasy Sparty. Rozhodnutí je pravomocné. České televizi to řekl místopředseda Obvodního soudu pro Prahu 10 Josef Mana.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

AC Sparta Praha

AC Sparta Praha | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Obžalovaný byl uznán vinným ze spáchání trestných činů obecného ohrožení a výtržnictví. Obžalovanému byl uložen úhrnný trest odnětí svobody v trvání 36 měsíců, který byl podmíněně odložen na zkušební dobu 36 měsíců,“ sdělil České televizi Mana. Dodal, že muž má také zákaz vstupu na zápasy první a druhé fotbalové ligy i na utkání domácího i evropského poháru Sparty v Česku na dobu 24 měsíců.

Přehlídka červených karet, faulů a nenávisti fanoušků. Pražské derby oslavou fotbalu nebylo

Číst článek

Muž při derby loni v září podle policie záměrně prohodil ochrannou sítí ze sparťanského kotle do hlediště přímo mezi slávistické fanoušky dva dělobuchy, které po dopadu explodovaly, a mezi diváky se začal šířit dým.

„V hledišti se okamžitě strhla panika a několik desítek fanoušků začalo z tribuny utíkat. Po vhození dělobuchu utrpěl čtyřicetiletý muž popáleninu na ruce a jeho syn tržné poranění v obličeji,“ uvedla v prohlášení před rokem policie.

Derby skončilo 1:1 a mělo bouřlivý průběh na hřišti i v hledišti. Sparťanští fanoušci vedle vhození pyrotechniky mezi sedící fanoušky také založili požár na toaletách. Slávističtí diváci rozvinuli choreo přes celý stadion s vulgárním nápisem na adresu soupeře a vhazovali předměty na trávník.

Choreo fanoušků pražské Slavie | Foto: Pavel Mazáč | Zdroj: Profimedia

Vysoké pokuty za derby pražských S. Sparta zaplatí 600 tisíc, Slavia 400 tisíc za chování fanoušků

Číst článek

Policie zhruba po měsíci zveřejnila záběry z kamer, které incident s dělobuchy zachytily, a požádala veřejnost o pomoc při pátrání. Muže se poté podařilo najít a vyslechnout. Podle dřívějších policejních informací muž odmítl vypovídat, proto policie požádala fanoušky o další svědectví, díky kterým muže loni v listopadu obvinila.

Sparta dostala za výtržnosti fanoušků rekordní pokutu 600.000 korun. Slavii nařídila disciplinární komise za nevhodné chování příznivců a nezvládnutí povinností pořadatelské služby zaplatit 400.000 korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme