Půjdeš tam a dáš gól, měl říct trenér Vengloš před střídáním Veselému. Ten pak srazil Nizozemce

Semifinále mistrovství Evropy 1976 mezi československými a nizozemskými fotbalisty bylo velkou bitvou. Zápas se dostal za stavu 1:1 do prodloužení. A v něm zazářil střídající František Veselý, který výrazně pomohl k postupu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Československý tým, který v roce 1976 vybojoval na mistrovství Evropy zlaté medaile

Československý tým, který v roce 1976 vybojoval na mistrovství Evropy zlaté medaile | Zdroj: ČTK

Semifinále Eura 1976 mezi Československem a Nizozemskem se protáhlo až do prodloužení, ve kterém sehrál důležitou roli František Veselý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si vzpomínky na evropský šampionát ve fotbale z roku 1976, kde Československo slavilo zlaté medaile

Byl to zážitek. Kdo zápas viděl, vzpomíná na něj dodnes, stejně jako na Františka Veselého. V semifinále mistrovství Evropy v roce 1976 na stadionu v Záhřebu byl hrdinou. Jeho gól definitivně soupeře zlomil.

O Františku Veselém se vyprávěly legendární příběhy. V roce 1976 zvyšoval dvě minuty před koncem prodloužení už na 3:1. Předtím, jen pár minut, poslal zprava nadýchaný centr přesně na hlavu Zdeňka Nehody.

František Veselý se na šampionát připravoval se vší zodpovědností. Brankář Ivo Viktor ve své knize Můj dres číslo 1, vyprávěl o tom, že si Veselý vážil toho, že se v závěru kariéry vrátil do národního mužstva. Bylo mokro a on se na trávníku pohyboval elegantně.

1:46

Nejlepší brankář 20. století. Sovětský fotbalista si zachytal na olympiádě a získal titul mistra Evropy

Číst článek

Trenér Jozef Vengloš ho údajně plácl po zádech a řekl: půjdeš tam a daš gól! Nizozemci měli v týmu Johanna Cruyffa, prožívali jedno z nejlepších období ve své fotbalové historii, dva roky před i po ME v Jugoslávii získali stříbro na mistrovství světa.

Ofenziva, kterou obdivoval celý svět, na postup do bělehradského finále byla málo, proti byl František Veselý – nejstarší hráč v poli, který si na Euru 1976 zahrál.

„Já jsem v kariéře odehrál za Slavii nějakých 16 roků a za tu dobu jsem chyběl opravdu jen v pár utkáních. Možná by se to dalo spočítat na prstech jedné, možná dvou rukou,“ vzpomínal Veselý na svoji kariéru. Mistr Evropy z Bělehradu a legendární hráč pražské Slavie zemřel v roce 2009.

Kamil Jáša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme