Gruzie spoléhá na protiútoky, Portugalsko dominuje na míči. Jak hráli soupeři Česka v přípravě na Euro?

Evropský šampionát startuje už v pátek a jeho účastníci finišují své přípravy. Na závěr té české se národní tým v pondělí utká v Hradci Králové se Severní Makedonií. Jak jsou na tom soupeři českého výběru Turci, Gruzínci a Portugalci? Komu se v přípravách dařilo a kdo ukázal rezervy?

Lipsko / Hamburk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalští fotbalisté v přípravě na Euro podlehli Chorvatsku 1:2

Portugalští fotbalisté v přípravě na Euro podlehli Chorvatsku 1:2 | Foto: Pedro Nunes | Zdroj: Reuters

Česká fotbalová reprezentace se na mistrovství Evropy ve skupině F utká postupně s Portugalskem, Gruzií a Tureckem. Tým kolem kapitána Cristiana Ronalda jako jednoznačný favorit skupiny se rozhodl odehrát v rámci přípravy na šampionát tři přátelská utkání, což nebývá zvykem. 

Dva přípravné zápasy už mají za sebou a v úterý se střetnou s Irskem. Portugalci nejprve hráli s Finskem, které na domácí půdě v Lisabonu jasně přehrávali a nakonec zvítězili 4:2. Pro český tým je dobrou zprávou to, že i přes obrovskou dominanci Portugalsko inkasovalo dvakrát ze dvou střel.

Navíc v dalším utkání portugalští fotbalisté prohráli, když nestačili na Chorvatsko 1:2. Hráči z Balkánského poloostrova tak ukázali trenérskému štábu kouče Ivana Haška, kudy může vést cesta k výhře nad Portugalskem.

Český tým se ve druhém utkání v Hamburku utká s Gruzií, jejíž nejvýraznější postavou je třiadvacetiletý křídelník Neapole Khvicha Kvaratskhelia, který v uplynulé sezoně nastřílel v Serii A jedenáct gólů za 34 zápasů.

Tým trenéra Willyho Sagnola se rozhodl před mistrovstvím Evropy sehrát jediný přípravný duel. Gruzínci v Černé Hoře nad tamní reprezentací zvítězili 3:1. A možná ukázali, jakým stylem nejspíš přistoupí k zápasům na šampionátu. Spoléhali totiž hlavně na rychlé protiútoky a nechávali soupeře držet míč. Ve finální fázi ukázal celý tým kvalitu v zakončení. Většina jejich střel totiž mířila mezi tři tyče, což může být varovným signálem pro českou reprezentaci.

Turci v zatím jediném přípravném zápase převedli bojovný výkon, po kterém remizovali s úřadujícími mistry Evropy z Itálie 0:0. Zápas byl vyrovnaný, což potvrzuje, že právě Turci budou po Portugalsku druhým nejsilnějším soupeřem českého týmu.

Navíc se v pondělí svěřenci trenéra Vincenza Montelly představí proti Polsku, se kterým hrál český výběr v kvalifikační skupině. Pro trenéra Haška to bude jistě dobrý studijní materiál před šampionátem.

Program Eura

Mistrovství Evropy začne pro český tým v úterý 18. června. Reprezentace odstartuje turnaj soubojem v Lipsku s Portugalskem. Další dva zápasy odehraje v Hamburku, nejprve 22. června s Gruzií a poté 26. června s Tureckem. Všechna utkání celého šampionátu nabídne Radiožurnál Sport v přímém přenosu. Stejně tak si budete moci pustit zápasy na webu mujrozhlas.cz.

Petr Mathauser, klh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme