Král bezcelních obchodů, jenž plnil fotbalové sny. Kdo byl majitel Leicesteru Vičaj Srivadtanaprapcha?

Jeho jméno je pro Evropana těžké vyslovit, i tak stál za jedním z největších překvapení v anglickém fotbale. Thajský podnikatel Vičaj Srivadtanaprapcha spolu s dalšími čtyřmi lidmi zahynul po pádu vrtulníku v Leicesteru. Už podle reakcí fotbalového světa nešlo o ledajakého majitele klubu.

Leicester Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vičaj Srivadtanaprapcha

Vičaj Srivadtanaprapcha | Foto: Darren Staples | Zdroj: Reuters

„Nikdy jsem nepotkal muže jako vy. Tak tvrdě pracujícího, tak zaníceného, vášnivého, ale zároveň tak laskavého a velkorysého. Měl jste čas na všechny a bylo jedno, o koho šlo. Vždycky jsem vás obdivoval jako vůdce, otce i muže,“ napsal v emotivním vyjádření brankář Leicesteru Kasper Schmeichel.

Tragédie v Leicesteru. Pád vrtulníku nepřežilo pět lidí včetně majitele fotbalového klubu

Číst článek

Ze stadionu King Power se v posledních hodinách stává pietní místo, květin pod fotkami mrtvého majitele klubu jsou stovky. Fanoušci opakují slova jako „tragédie“ a „konec snu“. Kondolence přichází z celé Evropy.

Srivadtanaprapchova společnost koupila Leicester v roce 2010, tehdy jako tým pohybující se uprostřed druhé anglické ligy. Když o rok později přemlouval k přestupu Schmeichela, tvrdil, že do šesti let mohou být „lišky“ v Lize mistrů.

„Inspiroval jste mě a já vám věřil. Díky vám jsem měl pocit, že nic není nemožné. Bez vás a vaší rodiny by se nic z toho, čeho jsem dosáhl, nestačilo. Dal jste mi zkušenosti, které se dějí jen ve snech. Splnil jste mé sny,“ píše Schmeichel.

14. září 2016 Leicester - s ním v brance - nastoupil ke svému prvnímu zápasu Champions League jako anglický mistr. A dostal se až do čtvrtfinále.

Lišky sezonu předtím způsobily na ostrovech poprask. Před startem ligy se na jejich triumf dalo vsadit v kurzu 5000:1. Pořizovací cena hráčů základní jedenáctky Leicesteru City činila v součtu jen 22 milionů liber. Méně než hodnota jednotlivých hráčů hvězdných klubů z Manchesteru či Londýna.

Útočník Jamie Vardy hrál ještě pár let předtím poloprofesionální soutěž, v záloze zářil N'Golo Kanté, který hrál o dva roky dřív třetí ligu ve Francii.

Velký podíl na titulu měli hráči, kouč Claudio Ranieri, ale také Vičaj Srivadtanaprapcha. Byl na každém zápase. Když hráči potřebovali podporu, nechal za nimi dopravit buddhistické mnichy. Když pak přehlédl po anglicku mohutné oslavy titulu, koupil každému hráčů BMW i8.

Fans turning up early to the King Power this morning. #Leicester #lcfc @BBC Radio 5 Live

07:31 – 29. 10. 2018

76 500

Sám se v Anglii usadil a zamiloval si místní styl života, který si mohl dopřát. Hodnota jeho majetku je v miliardách liber, Srivadtanaprapcha měl kromě fotbalu rád pólo, hazard a kvalitní víno. Ranieriho měl po nepovedeném startu do další sezony nahradit ve chvíli, kdy domlouval obchod s vínem v ceně půl milionu liber.

Na stadion a z něj lítal zpět do Londýna, kde bydlel, soukromým vrtulníkem. V posledních letech tím, v jehož troskách v sobotu večer zemřel.

Do klubu investoval obrovské peníze, ale nezapomněl ani na Leicester, město v srdci Anglie. Štědře přispíval místním nemocnicím i organizacím sociální péče nebo péče o děti, „Ztratil jsem dobrého přítele,“ vyznal se pro BBC Radio 4 starosta města Sir Peter Soulsby.

„Měl jsem štěstí, že jsem ho roky znal,“ napsal v prohlášení princ William. „Byl to obchodník, který silně ctil hodnoty. Hodně se věnoval rodině a podporoval hodně charitativních projektů. A do fotbalu se zapsal nejen úspěšnou sezonou v roce 2016,“ dodal.

Jak se stát miliardářem

Své bohatství budoval desítky let, v roce 1989 založil Vičaj Srivadtanaprapcha, tehdy ještě pod jménem Raksriaksorn, v Thajsku svůj první bezcelní obchod. Jeho pověst v Thajsku je ale kontroverznější. Síť King Power se totiž obrovsky rozrostla poté, když v roce 1995 jako jediná dostala koncesi na provozování duty free obchodů na největším letišti v Bangkoku.

O dva roky později dostala společnost od vlády výhradní právo spravovat bezcelní obchod v centru města, na začátku nového tisíciletí i na novém hlavním letišti.

S manželkou Aimon měl celkem čtyři potomky, oba syny i obě dcery zapojil do byznysu. V King Power a Leicesteru s ním nejblíž spolupracoval nejmladší syn Aiywatt.

Magazín Forbes jeho jmění odhaduje na 4,9 miliardy dolarů, což z něj dělalo 5. nejbohatšího Thajce a 388. nejzámožnějšího muže na světě. Proto mohl vlastnit i dva fotbalové kluby, vedle Leicesteru také belgický Heverlee Lovaň, které koupil vloni.

V sobotu 27. října večer Vičaj Srivadtanaprapcha po remíze s West Hamem nastoupil do vrtulníku, jak to dělal po většině domácích zápasů. Jenže stroj měl okamžitě po přeletu tribun potíže.

Zkušený 53letý pilot Eric Swaffer ještě ve svém posledním manévru dostal helikoptéru nad odlehlou část parkoviště, aby nespadla na odcházející diváky. Zemřeli dva členové personálu, Eric Swaffer, jeho polská přítelkyně Izabela Lechowiczová i Vičaj Srivadtanaprapcha.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme