Mladá Boleslav zvítězila na půdě maďarského Paksi 3:0 a slaví postup do Konferenční ligy

Fotbalisté Mladé Boleslavi v odvetě 4. předkola Konferenční ligy vyhráli v Paksi 3:0 a v součtu s domácí remízou 2:2 postoupili potřetí v historii a po 17 letech do hlavní fáze evropského poháru. Středočeši v premiéře nového kouče Andrease Brännströma rozhodli po změně stran. Ve 48. minutě otevřel skóre Lamin Jawo a v 55. minutě zvýšil Martin Králik. V nastavení přidal pojistku Matěj Pulkrab.

Paksi (Aktualizováno: 21:11 29. 8. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Mladé Boleslavi

Fotbalisté Mladé Boleslavi | Foto: Vlastimil Vacek | Zdroj: Profimedia

Mladoboleslavští fotbalisté navázali na postup přes litevský Transinvest a Hapoel Beer Ševa a prošli přes předkola do hlavní fáze evropského poháru po sedmi nezdarech v řadě. Skupinu si dosud zahráli pouze v sezonách 2006/07 a 2007/08 v Poháru UEFA.

Utkání Paksi FC - Mladá Boleslav jsme sledovali ONLINE

Číst článek

Za postup do Konferenční ligy dostanou bonus 3,17 milionu eur (asi 80 milionů korun). Jména šesti soupeřů pro nově zavedenou ligovou fázi Konferenční ligy se Středočeši dozvědí při pátečním losování.

Body do koeficientu

Český fotbal bude mít na podzim v Evropě čtyři zástupce. Pražskou Spartu čeká Liga mistrů, Slavii Evropská liga. O postup do EL usiluje i Plzeň, která ve 4. předkole po domácí výhře 1:0 nastoupila k odvetě na hřišti Hearts od 20.45. V případě neúspěchu bude hrát Konferenční ligu.

Švédský trenér Brännström, který teprve v sobotu nahradil na lavičce Davida Holoubka, zvolil stejně jako soupeř rozestavení se třemi stopery. Do sestavy se vrátil zkušený obránce Suchý, který převzal i roli kapitána. Paks vedl s páskou do utkání uzdravený levý bek János Szabó.

Domácí poprvé zahrozili už ve třetí minutě, kdy musel brankář Trmal na zem po Vécseiově ráně zpoza vápna. Paks byl v prvním poločase lepší, největší šanci ale měl paradoxně mladoboleslavský Jawo. Gambijský útočník si v 18. minutě naskočil na Vydrův centr a jeho hlavičku pod břevno vytáhl gólman Simon na roh.

Paks se dostával do zakončení a nebál se střílet ze střední vzdálenosti. Trmal si připsal v úvodním dějství šest zákroků, ty nejtěžší po Harasztiho střele z úhlu ve 20. minutě a po Tóthově pokusu z otočky po půlhodině hry. Do kabin šli hráči obou celků stejně jako před týdnem za stavu 0:0.

Po nevýrazném prvním poločase vstoupil český tým do toho druhého nejlepším možným způsobem. Jawo se za pokutovým územím uvolnil přes dva obránce a nechytatelně poslal míč do pravého horního rohu. Devětadvacetiletý útočník, kterého v úvodu sezony trápily zdravotní problémy, oslavil gólem premiérový start v základní sestavě v novém ročníku.

Boleslavští na úvod 4. předkola Konferenční ligy uhráli remízu 2:2. Proti Paksi v závěru srovnal Ladra

Číst článek

Odpovědět mohl bleskově Osváth, sám před Trmalem ale z ideální pozice netrefil bránu. V 55. minutě navíc Ladra našel ze standardní situace přesně Králika a ten hlavou zvýšil na 2:0. Slovenský stoper dal třetí gól v posledních čtyřech soutěžních zápasech, trefil se i v odvetě na hřišti Hapoelu Beer Ševa.

Domácími „slepené“ inkasované branky otřásly a nemohli se dostat znovu do tempa. Naopak v 65. minutě mohl rozhodnout Ladra, jeho křížnou střelu po brejku vyrazil skvělým zákrokem Simon.

Mladá Boleslav dohrála závěrečnou půlhodinu s přehledem. Paks si připsal první střelu na bránu po změně stran až v 84. minutě, střelec z úvodního zápasu Böde ale hlavou Trmala nepřekonal.

Ve druhé minutě nastavení stvrdil triumf vnějším nártem střídající Pulkrab a Středočeši zvítězili i ve třetím venkovním utkání v předkole. Třemi dvojzápasy prošli bez porážky. Paks prohrál v pohárech po šesti zápasech a na premiérový postup do hlavní fáze nedosáhl.

Odvetné utkání 4. předkola fotbalové Konferenční ligy:

Paksi FC - FK Mladá Boleslav 0:3 (0:0)

Branky: 48. Jawo, 55. Králik, 90.+2 Pulkrab. Rozhodčí: Visser - Vanyzere, Nijssen - Boterberg (video, všichni Belg.). ŽK: Ötvös - Trmal, Pulkrab, Suchý. První zápas 2:2, postoupila M. Boleslav.

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme