Giro d'Italia v Česku? Ministr zahraničí Petříček prozradil, že o něm jednal se šéfem slavného závodu

Fanoušci cyklistiky by měli zpozornět. Jeden z nejslavnějších etapových závodů Giro d'Italia by totiž v budoucnosti mohl zavítat i do České republiky. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) pro Radiožurnál uvedl, že o takové možnosti jednal v italském Miláně s ředitelem závodu Maurem Vegnim.

Miláno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Richard Carapaz (v růžovém)

Richard Carapaz (v růžovém) | Zdroj: Profimedia

Byla by to prvotřídní senzace, kdyby jeden ze tří grandtourových cyklistických podniků zavítal do Česka. To, co bylo doposud jen zbožným přáním milovníků cyklistiky, by se ale v budoucnu mohlo stát realitou.

Trojnásobný světový šampion v cyklistice Peter Sagan bude poprvé startovat na italském Giru

Číst článek

Předsednictví České republiky v Evropské unii by totiž za tři roky mohl zahájit symbolicky právě tento slavný závod. V Miláně o tom v pondělí jednal šéf Gira Mauro Vegni a ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD.

„Je to závod, který po celém světě sleduje více než 700 milionů lidí a přitáhne miliony návštěvníků. Organizátoři zmiňovali, že první termín, kdy by bylo možné zvažovat kandidaturu, je rok 2022,“ řekl Radiožurnálu Petříček.

Česká republika bude unii předsedat od července do prosince v roce 2022. Cyklistický závod obvykle začíná v květnu. Zorganizování Gira v Česku musí ještě schválit vláda.

Nebylo by to poprvé, co by do Česka zavítali nejlepší světoví cyklisté. V roce 2004 navštívil Prahu například i Američan Lance Armstrong, který tehdy absolvoval okruhový závod na Václavském náměstí. Ten nakonec ovládl český závodník Ondřej Sosenka a rodák z Texasu, kterému byly později všechny jeho triumfy z Tour kvůli dopingu odebrány, dojel pátý.

Martin Balucha, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme