Do programu letních olympijských her by se díky Paříži mohl poprvé dostat squash

Squash má velkou šanci dostat se konečně do programu letních olympijských her. A to konkrétně v roce 2024, kdy Hry pravděpodobně uspořádá Paříž. Právě díky tomu by se squash mohl po letech snažení stát olympijským sportem. Současný předseda světové federace squashe je totiž Francouz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské kruhy

Olympijské kruhy | Zdroj: Reuters

„Jacques Fontaine má velmi dobré postavení i v rámci francouzského olympijského výboru. Myslím si, že šance by byla daleko vyšší, než kdyby vyhrálo Los Angeles,“ vysvětluje Radiožurnálu generální sekretář České asociace squashe Tomáš Fořter důvod, proč squashisté netrpělivě vyhlíží zářijové jednání Mezinárodního olympijského výboru.

Právě to by mělo definitivně potvrdit, že letní olympijské hry v roce 2024 uspořádá francouzská metropole. Pokud by se do jejich programu squash dostal, nezaručí to ovšem, že o olympijské medaile budou squashisté bojovat i za další čtyři roky, pokračuje Tomáš Fořter.

Přehrát

00:00 / 00:00

Squash na olympijských hrách

„Každé město, které pořádá olympiádu, má možnost vybrat si několik sportů, které se objeví na programu té jedné olympiády. Pro olympiádu v Tokiu 2020 jsme se mezi vybrané sporty nedostali. Samozřejmě si vybrali baseball, softball a karate, které u nich mají tradici. Squash se o místo v programu uchází už dlouhé roky.“

Pokud se tedy squash na olympijské hry do Paříže opravdu dostane, bude to pro představitele tohoto sportu obrovské zadostiučinění. A zároveň velký impuls, jak dodává aktuálně nejlepší česká hráčka Zuzana Kubáňová.

„Myslím, že je to pro squash úžasná zpráva. Je to motivace pro hráče zase se posunout někam dál a dát toho ještě víc energie. Otázkou je, jestli squash bude v olympijských hrách potom i dál, protože zatím to bude spíš jen sport pozvaný Francií. Ale myslím si, že je to jedinečná příležitost, hlavně zažít tu atmosféru,“ řekla Kubáňová Radiožurnálu.

Nadějní junioři 

Aktuální domácí mistři Jan Koukal a Zuzana Kubáňová se případných olympijských her v roce 2024 pravděpodobně už nezúčastní. Kubáňová ale doufá, že se to podaří třeba někomu ze současných českých juniorů.

„Sedm let je dlouhá doba na to, aby se projevila ještě spousta juniorů, o kterých teď třeba ještě nevíme. Bude to také o jejich přístupu k tréninku. A myslím si, že je hodně důležité, aby jezdili hrát do zahraničí. Já jsem si to sice zažila teď jenom jednu sezonu, ale dalo mi to strašně moc. Člověk najednou vidí, že squash je trošku jiná hra, než to se aktuálně hraje tady.“

Možné budoucí naděje českého squashe se třeba představí už příští rok v říjnu v argentinském Buenos Aires na olympijských hrách mládeže, kde se squash bude hrát pod pěti kruhy poprvé v historii.

Václav Rokyta, nis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme