Dres národního týmu je to nejcennější, říká Welsch. V reprezentaci odehrál poslední zápas

Druhý Čech v nejlepší basketbalové lize světa NBA Jiří Welsch debutoval na mistrovství Evropy v roce 1999. Na tom letošním odehrál v 37 letech poslední zápas a po něm poslal vzkaz svým následovníkům.

Kluž/Rumunsko Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Welsch

Jiří Welsch | Foto: Václav Mudra | Zdroj: ČBF

Trochu symbolicky pustil poprvé na palubovku v zápase s Chorvatskem aktuálně jediný a čtvrtý Čech v NBA svého předchůdce. A Jiří Welsch po porážce 69:107 přiznal, že to bylo naposledy, co ho mohl někdo v dresu národního týmu vidět.

„V reprezentaci je to určitě naposledy. Uvidíme, jestli i v kariéře,“ usmíval se v rozhovoru pro Radiožurnál smířeně v pořadí druhý český basketbalista, který si zahrál nejlepší soutěž světa NBA.

Debakl na závěr. Basketbalisté prohráli s Chorvatskem 69:107

Číst článek

A nejen to, strávil tam zatím nejvíc času, čtyři sezony, a ze všech svých krajanů tam zanechal i zatím největší stopu. V Rumunsku ale doufal, že se s reprezentací rozloučí jinak.

„Cítím smutek a trochu zklamání. Nicméně pociťuji vnitřní klid z toho, že jsem pro reprezentaci ve své kariéře udělal všechno, co jsem mohl. Bylo několik důvodů, proč bych tu být nemusel,“ připustil. Tím hlavním důvodem je brzké očekávání narození druhého potomka.

„Ale jsou důvody, proč jsem tu chtěl být. V závěru kariéry jsem si uvědomil, že dres národního týmu je to nejcennější, co jsem si na sebe kdy obléknul. Mistrovství Evropy je svátek basketbalu a pokud má člověk ten sport rád, neměl by si ho nechat ujít“ začal přemítat veterán Jiří Welsch.

A rozhodně nekončil: „Doufám, že to pomůže ostatním, aby si to uvědomili. Nejsme země, která si může dovolit, aby hráči nepřijeli reprezentovat na takovou akci, jako je ME, protože se jim nechce nebo z nějakých osobních důvodů,“ poukázal na problémy se sestavováním týmu.

„Možnost reprezentovat je to nejvíc a doufám, že si to ostatní hráči taky uvědomí,“ dodal.

Welsch si premiéru v národním týmu odbyl v roce 1999, kdy se hned probojoval do nominace na kontinentální šampionát. Jako jediný z účastníků tehdejšího turnaje se představil i na tom letošním.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme