Před 55 lety se jeden z nejlepších boxerů historie přejmenoval z Cassiuse Claye na Muhammada Aliho

Přesně před 55 lety se boxerský svět musel učit nové jméno. Vítěz předchozích olympijských her v Římě v polotěžké váze se totiž nechal přejmenovat. Částečně kvůli otrockému původu svého jména, částečně kvůli svému náboženskému přesvědčení. Ze světoznámého boxera Cassiuse Claye se tak přes noc stal Cassius X a později Muhammad Ali.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muhammad Ali vs. Ernie Terrell v roce 1967

Muhammad Ali vs. Ernie Terrell v roce 1967 | Zdroj: Flickr | CC BY 2.0

„Ne, Clay nebylo mé jméno. Cassius Clay je otrocké jméno. Nevybral jsem si ho a nechci ho. Já jsem Muhammad Ali. Je to svobodné jméno – znamená, že miluji boha, a žádám, aby ho lidé používali, když se mnou budou mluvit. Už nejsem Clay, už nejsem otrok, jsem Muhammad Ali.“

Slavný boxer v roce 1964 odpovídal reportérovi americké televize NBC na otázku, proč už nechce být oslovován jako Cassius Clay, ale jako Muhammad Ali. Chtěl se jednak zbavit údajného otrockého původu svého jména, o kterém mluvil už na vítězné olympiádě v Římě v roce 1960.

„Podle toho, co jsem slyšel, byl můj praprapradědeček otrokem v Kentucky a jako Cassius Clay byl pojmenován jedním z největších otrokářů v Kentucky. Ale odkud opravdu pocházel a jak se skutečně jmenoval, to nevím a asi to nedokážu nijak zjistit. Od chvíle, co jsem se díky boxu stal slavným, se mě na můj původ a mé jméno lidé často ptají, ale opravdu to nedokážu ověřit,“ řekl o svém jménu později.

Změnou jména ale Cassius Clay, respektive Muhammad Ali, zároveň vyjadřoval svoji konverzi k islámu. Podporoval totiž americké sdružení muslimů černošského původu, které si říkalo Islámský národ a jehož cílem bylo zlepšit stav afroamerických občanů ve Spojených státech.

Na začátku 60. let hnutí proslavil jeho mluvčí a politický aktivista Malcolm X. Právě po jeho vzoru si Clay nejprve upravil jméno na Cassius X, které posléze změnil na Muhammad Ali.

To převzal po tehdejším vůdci Islámského národa Elijahu Muhammadovi a prohlásil ho za své pravé jméno, se kterým strávil zbytek své profesionální kariéry i života.

Poslední velké veřejné vystoupení měl Muhammad Ali při zahájení letních olympijských her v Londýně v roce 2012, kde byl symbolicky jedním z nosičů olympijské vlajky.

Někdejšímu slavnému boxerovi ale musela celou dobu pomáhat asistentka, protože od 80. let trpěl Parkinsonovou chorobou. Nejen jejím následkům podlehl Muhammad Ali v červnu 2016, kdy mu bylo 74 let.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme